IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравеопазването през 2012 – важните реформи в застой

През годината проблемът с неефективните разходи за здраве изпревари този с недостига на средства

14:31 | 23.12.12 г. 22
Здравеопазването през 2012 – важните реформи в застой

Българските производители на генерични лекарства също изразиха недоволство от новите мерки за сваляне на цените на лекарствата. Производителите алармираха, че може да останат изолирани от фармацевтичния пазар, защото ако бъде прието обвързването на цената на генеричните продукти с тази на оригиналния медикамент, на практика за някои генерични лекарства няма икономическа обосновка да бъдат предлагани на пазара.

И така поредната мярка за намаляване цените на лекарствата, предложена от държавата, забуксува.

Освен нея правителството прие още две мерки, с които прави опит да намали цените на медикаментите. Министрите решиха да се намали с 2% надценката за търговците на лекарства на едро и на дребно и разшириха списъка с държавите, с които реферираме цените у нас. На този етап и двете мерки нямат осезаем ефект.

Истината е, че чувствително намаление на цените на лекарствата може да има само при преференциална ДДС ставка за лекарствата. Но въпреки аргументите на здравния министър, стана ясно, че това е малко възможен сценарий.

За (не)законните трансфери

Буквално в последните дни на календарната 2012 година гръмна нов скандал – този път лекарският съюз отказа да подпише националния рамков договор за 2013 година - заради прехвърлянето на някои медицински дейности към НЗОК. Това наложи спешни законови поправки, които минаха през парламента скоростно и в крайна сметка и без думата на лекарите, управляващите прехвърлиха скъпите дейности по ин витро, интензивно лечение и ваксини за финансиране от здравната каса, тоест чрез здравните вноски на всички българи.

През лятото Конституционният съд обяви за противоконституционно прехвърлянето на 100 млн. лева от бюджета на касата към министерството на здравеопазването. Средствата бяха предназначени да покриват медицински дейности, които през минали години са били заплащани от здравното министерство.

Миналата година също бяха прехвърлени 340 млн. лева от здравната каса към МЗ, но тогава, въпреки заканите на опозицията, до оспорване на текстовете от Закона за бюджета на НЗОК не се стигна.

Преди две години финансовото министерство „прехвърли“ в държавния резерв и 1,5 милиарда лева, събрани от здравни вноски в оперативния резерв на касата. Всички тези средства могат да се харчат за дейности, различни от здравните.

Още скандали

През годината Сметната палата даде на прокурор Министерство на здравеопазването заради нередности около осигуряване лечението на болни с хронична бъбречна недостатъчност. Одитният доклад заключи, че има данни за извършено престъпление и те са изпратени на прокуратурата.

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова призна и за проблем с търговете за лекарства, които се провеждат от болниците. Причината е, че фармацевтични компании отказват да участват в тръжните процедури, провеждани от лечебните заведения, заради натрупани дългове.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) също обяви, че ще проучва пазарите за доставка на лекарства за болниците. От комисията подозират наличие на монополни структури при доставките на медикаменти.

Последна актуализация: 09:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
...Има го преведен и на български.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
Предното е цитат от филма "Sicko" (2007) на Майкъл Мур.http://***.imdb.com/title/tt0386032/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
"Казвам се Линда Пино. Тук съм, за да направя публични признания.През пролетта на 1997 г. в качеството си на лекар, отказах необходима операция на мъж, която щеше да спаси живота му, следователно аз съм причината за неговата смърт. Никой не ми потърси сметка за това, защото всъщност, спестих половин милион долара на компанията си. С това си действие дори затвърдих репутацията си на добър директор по медицинските въпроси и си осигурих кариерата. От служител със заплата няколко стотин долара седмично, като преглеждащ молби, започнах да получавам шестцифрени суми на ръководна позиция.Основното ми задължение беше едно - в качеството си на медицински експерт, да донеса финансови изгоди на организацията за която работя. Неведнъж ми бе повторено, че аз всъщност не отказвам медицинска помощ, а само отказвам плащане. Знам как частната здравноосигурителна система осакатява и убива хора. Хилядите молби, на които написах смъртната присъда отхвърлен, не ми дават мира. Благодаря."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
А и след като имаме "светлия" пример на американското частно здравно осигуряване, което, ако продължава да се "развива" така може да фалира и цялата държава, то не знам как още има хора, които да вярват, че е възможно да има добро частно здравно осигуряване. ...Е, ако работят в или за такъв фонд вече е друг въпрос и тогава работата е ясна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
Частните осигурители фондове работят за печалба. Затова са ефективни .... Държавното осигуряване ... е корумпирано, склонно към разхищения и източване, а служителите груби и некултурни.-------------------Нали се сещаш, че тия мантри подлежат на доказване! Хайде ако обичаш да ми покажеш някакъв анализ, който да сравнява държавно (или общинско) с частно здравно осигуряване? Аз поне досега такъв в по-масовите медии не съм видял. Виждал съм само да се повтаря това, което си написал. Обаче моят извод е, че ако имаше анализи, които да показват, че частното здравно осигуряване е по-ефективно, то ние неминуемо щяхме да бъдем облъчени не, а буквално засипани с тях. След като обаче такива няма значи работа не е такава каквато се опитваш да я изкараш. Или да го кажа по друг начин - липсата на анализи доказващи предимствата на частните пред обществените осигурители, е доказателство, че такива предимства няма. Просто е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 1
deBill
преди 11 години
Бат Бойко няма време да се занимава с здравеопазването иначе би го оправил го оправил за нула бройки. Но е предприел нестандартен подход като хем да не се занимава хем да намали драстично болните в страната .Забрана на пушенето,с последвало намаление на консумацията на кафе и спиртни напитки ще се постигне драстично подобрение на здравния статус . С ловки икономически мерки като увеличение на цените на тока и горивата,спирането увеличението на пенсии и заплати на държавните служители се постига изключително намаление приемането на калории и вредни мазнии с което доказано намаляват всички видове заболявания на цивилизацията. С тези прости но ефективни мерки отпада нуждата от всякакви реформи, издига се и авторитета на страната. Скоро германците жестоко ще съжаляват че са върнали пушенето в тяхните кръчми, като видят и колко се е подобрил външния вид на българския полицай и офицер който се е превърнал в най вталения и пращящ от здраве европеец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
Опсссс, извинявай - ти това си го знаеше, ама се правиш на ударен с мокър *** щото май беше от тия дето осигуряват на уж несолидарен принцип. А всъщност правят абсолютно същото което прави всяко солидарно осигуряване, само дето за разлика от държавното такова прибира и едни солидни проценти печалба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
"И не разбирам, защо системата трябва да е солидарна?...носиш фактурата там където се осигуряваш и ти възстановяват толкова средства, за колкото се осигуряваш."-----------------Малко ограмотяване: Всяко, повтарям - всяко осигуряване, при което плащат много хора, а ползва който има нужда, независимо дали се управлява от държавата или от частен борд, е СОЛИДАРНО! Повтарям - СОЛИДАРНО. Това, че е частно не го прави НЕсолидарно. Несолидарно би било ако всеки си плаща сам, със собствени средства и не разчита на другите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
unicornblade
преди 11 години
И не разбирам, защо системата трябва да е солидарна?Във Франция си плащаш прегледа и лечението, носиш фактурата там където се осигуряваш и ти възстановяват толкова средства, за колкото се осигуряваш . Къде е проблема? Франция е една от най-социалните държави в света и една от тези с най-доброто здравеопазване. Защо не следваме добрите практики, а се чудим как да измислим топлата вода?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
unicornblade
преди 11 години
А аз не разбирам, защо трябва да се разширява списъка с референтните държави, според който се определят цените на лекарствата? Какво общо имаме ние с повечето държави в ЕС? Гърците например казаха, че са в криза и за референтни държави се взимат трите държави с най-ниска цена за съответното лекарство и цената в Гърция не може да е по-висока от средната за тези три държави. Испанците пък пак заради кризата решиха ако лекакрството има генерик, да се фианнсира само използването на генерика. Фармацевтичните компании мрънкат, но там май това никой не го вълнува. А българските граждани по-богати ли са от гърци и испанци?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още