IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо не прилагаме пазарни механизми за свиване на разходите за лекарства

В Европа се стимулира предписването на аналози на скъпите лекарства, но в България подобна практика не се използва

08:10 | 17.04.12 г. 3
Защо не прилагаме пазарни механизми за свиване на разходите за лекарства

В България не се прилагат естествени пазарни механизми за намаляване на разходите за лекарства, а се прибягва до по-сложни, непопулярни и изискващи много време мерки за понижаване на стойността на медикаментите.

След като вече бившият здравен министър Стефан Константинов и новият Десислава Атанасова предложиха пакет от промени, които да свалят цените на лекарствата у нас, стана ясно, че те са трудно приложими и засягат различни интереси. В същото време обаче има други механизми, които се използват в Европа, но не и у нас.

Един от естествените пазарни механизми за намаляване на разходите за лекарства е да се изписват и да се купуват повече генерични медикаменти за сметка на скъпоструващите. В момента в България тенденцията на пазара на лекарствата е точно противоположна, обясни за Investor.bg Росен Казаков, председател на Българската генерична фармацевтична асоциация.

В България лекарите предписват предимно скъпи лекарствени продукти на чужди фармацевтични производители, а държавата по никакъв начин не стимулира използването на генерици, което би намалило значително както личния разход за лекарства, така и обществения.

Справка на Националната здравноосигурителна каса показва, че в момента тя плаща за повече оригинални медикаменти, отколкото за техни аналози, като така косвено стимулира купуването на по-скъпите, но частично заплатени от нея медикаменти. Около две трети от разходите на касата за лекарства са за скъпоструващи вносни продукти, а едва около 25% са разходите на институцията за генерици.

Повечето европейски държави стимулират използването на аналози на скъпите лекарства, но за момента такива стимули в България не се прилагат, твърди Росен Казаков. Председателят на българската генерична асоциация посочи някои конкретни мерки, които се прилагат в европейските държави за предписване на генерици.

Във Франция е възприето правилото да се изписват минимум 65% генерични лекарства за социално значими заболявания. В Белгия също има правило определен процент от рецептите, които предписват общопрактикуващите лекари, да бъде насочен към генерични лекарства с по-достъпни за пациентите цени.

В Унгария е въведена т.нар. практика "dear doctor letter" за стимулиране на лекарите да предписват генерични лекарства. Практиката "dear doctor letter" е въведена с цел да се ограничат разходите за лекарства от публичните здравни фондове и да се използват по-ефективно. Ако през дадена година здравните власти констатират, че съществува опасност от преразход на средства за определени заболявания, те изпращат препоръки към лекарите да изписват лекарства с по-приемливи цени за тези заболявания, за да бъде избегната опасността от преразход. Тези препоръки се наричат "dear doctor letter".

Другата възможност (отново в Унгария) е използването на специализиран софтуер, който класира медикаментите по тяхната стойност. Той дава възможност на лекаря във всеки един момент да провери какви медикаменти и на какви цени могат да бъдат предписани за съответното заболяване.

Така той може да информира пациента в момента на прегледа какви са вариантите за предписване на лекарство за неговото заболяване. Така лекар и пациент могат заедно да преценят кой е оптималният вариант за лечение, вземайки предвид едновременно терапевтичните характеристики и цената на медикаментите.

Последна актуализация: 02:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Trifonov
преди 11 години
"Бялата мафия",както наричат нашата здравна система е може би най-сериозната мафия в България. Пред нея отстъпват дори и всички наркобосове и контрабандисти. Тук става въпрос за толкова милиарди оборот,че не съм сигурен дали има мозък,който може да осмисли числата. И тази "Мафия" си оперира с бизнеса напълно легално. Погледнете само какви опашки има пред повечето аптеки и хората се натискат за техните продукти,защото ни е болна нацията. Само,че не съм сигурен дали генериците ще допринесат за по-добро и качествено здравеопазване. Единствената полза,която може би ще има от генериците,е че ще се защити донякъде родната фармацевтична индустрия. А иначе колко странични ефекти ще има за пациентите от използването на генерици, никой не казва?! Със сигурност, ще са повече отколкото ако се използват оригиналите. И тук мисля,че трябва да се предложи на пациентите правото на информиран избор, дали да ползват оригинали или генерици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
radiohead
преди 11 години
И кое му е пазарното да казваш на лекарите какви лекарства да изписват,това е точно обратното на пазарно? А господина Кзаков е логично да защитава интересите на генеричните компании и да иска да се изписват повече генерици,но проблема не е в оригиналните или генеричните лекарства,а в това,че сравняваме цените на лекарествата с другите страни от ЕС,а не с страните от нашата черга и нашия регион и това позволява на Софарма например да си продава лекарствата на цени в пъти по-виски у нас,отколкото продава в Турция или Сърбия например,освн това има голяма корупция при определяне на цените на лекарствата,които купуват болниците и там е проблема,няма реална конкуренция,а няколко големи доставчика са си направили картел и си продават на каквито цени си искат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
aldy
преди 11 години
Не е много трудно да се разбере защо се правят на ударени по главата. От НЗОК в повече са изхарчени почти 1 млрд. лева. От това печелят всички, с изключение на болните и простия народец. Защо управниците допускат такова пилеене на народни пари? Ако нямаха лична заинтересованост така ли щеше да бъде? В най-бедната и нещастна страна в Европа на раковоболните са предписвали лекарства в пъти (5-6) по-скъпи, отколкото в други съседни страни. Ако това се беше случило в Китай, до сега да са разстреляни поне двама, трима министри...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още