IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо не прилагаме пазарни механизми за свиване на разходите за лекарства

В Европа се стимулира предписването на аналози на скъпите лекарства, но в България подобна практика не се използва

08:10 | 17.04.12 г. 3
Защо не прилагаме пазарни механизми за свиване на разходите за лекарства

Фактът, че делът на разходите за генерици на националната здравна каса е значително по-малък в сравнение с този на оригиналните медикаменти Росен Казаков отчита като порочна практика. Според него причините са свързани с липсата на рационален подход при разходването на средствата на НЗОК за лекарства.

Ако в рамките на мандата на новия здравен министър и на новия управител на здравноосигурителната каса тази практика се промени, това би било в интерес на потребителите на здравни услуги и на обществото като цяло, смята председателят на асоциацията.

При условие, че в бъдеще здравната каса реимбурсира повече генерични лекарства, по-голям брой пациенти ще имат възможност да се лекуват с медикаменти на достъпни цени. По-широката употреба на генериците ще съдейства и за спестяване на средствата за лекарства на публичните фондове.

Тъкмо неефективното разходване на публичните средства за здраве е основният проблем в лекарствената политика у нас. Затова от асоциацията настояват за повече прозрачност в работата на касата за разходите на публичните средства.

Държавата би могла да улесни достъпа до пазара на генерични лекарства.

Конкретните предложения на българската генерична асоциация са - максимално съкращаване процедурите за ценообразуване и реимбурсиране и съкращаване на срока за обновяване на списъка на заплащаните от касата медикаменти с нови генерични продукти.

В началото на тази година Европейската комисия (ЕК) даде препоръки, свързани с промени в Директивата за прозрачност, отнасящи се до използването на генеричните лекарства. Ако бъдат въведени и приложени, това ще доведе до увеличаване на икономиите за пациентите и здравните институции, ще повиши достъпа до лечение и ще подобри контрола върху здравните бюджети, смятат експертите.

Европейската директива предвижда въвеждане на 30-дневен срок за одобрение на цена и реимбурсиране на генеричните лекарства.

Слагане край на „патентната връзка”, която обвързва процедурите по одобряването на цена и реимбурсиране за генерични лекарства с патентния статут на референтния продукт. Това ще поощри пазарната конкуренция чрез ускореното навлизане на генерични медикаменти на пазара като ще се създадат условия за реализиране на спестявания и повече възможности за осигуряване на достъпно лечение. Тази точка е в унисон със съдебната практика в различни страни-членки, които изключват „патентната връзка” при процедурите за одобрение на цена и реимбурсиране.

Премахване на двойната оценка за биоеквивалентност от органите по ценообразуване и реимбурсиране, когато референтния продукт е вече от няколко години на пазара. Това ще помогне за преодоляване на забавянията при излизането на генеричния продукт на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Trifonov
преди 12 години
"Бялата мафия",както наричат нашата здравна система е може би най-сериозната мафия в България. Пред нея отстъпват дори и всички наркобосове и контрабандисти. Тук става въпрос за толкова милиарди оборот,че не съм сигурен дали има мозък,който може да осмисли числата. И тази "Мафия" си оперира с бизнеса напълно легално. Погледнете само какви опашки има пред повечето аптеки и хората се натискат за техните продукти,защото ни е болна нацията. Само,че не съм сигурен дали генериците ще допринесат за по-добро и качествено здравеопазване. Единствената полза,която може би ще има от генериците,е че ще се защити донякъде родната фармацевтична индустрия. А иначе колко странични ефекти ще има за пациентите от използването на генерици, никой не казва?! Със сигурност, ще са повече отколкото ако се използват оригиналите. И тук мисля,че трябва да се предложи на пациентите правото на информиран избор, дали да ползват оригинали или генерици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
radiohead
преди 12 години
И кое му е пазарното да казваш на лекарите какви лекарства да изписват,това е точно обратното на пазарно? А господина Кзаков е логично да защитава интересите на генеричните компании и да иска да се изписват повече генерици,но проблема не е в оригиналните или генеричните лекарства,а в това,че сравняваме цените на лекарествата с другите страни от ЕС,а не с страните от нашата черга и нашия регион и това позволява на Софарма например да си продава лекарствата на цени в пъти по-виски у нас,отколкото продава в Турция или Сърбия например,освн това има голяма корупция при определяне на цените на лекарствата,които купуват болниците и там е проблема,няма реална конкуренция,а няколко големи доставчика са си направили картел и си продават на каквито цени си искат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
aldy
преди 12 години
Не е много трудно да се разбере защо се правят на ударени по главата. От НЗОК в повече са изхарчени почти 1 млрд. лева. От това печелят всички, с изключение на болните и простия народец. Защо управниците допускат такова пилеене на народни пари? Ако нямаха лична заинтересованост така ли щеше да бъде? В най-бедната и нещастна страна в Европа на раковоболните са предписвали лекарства в пъти (5-6) по-скъпи, отколкото в други съседни страни. Ако това се беше случило в Китай, до сега да са разстреляни поне двама, трима министри...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още