IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Petroceltic инвестира 36 млн. долара в проучване и добив на природен газ у нас

Петролната компания купи Melrose, а от април ще започне проучвания за газ в „Камчия – 1“

11:32 | 08.01.13 г.
Petroceltic инвестира 36 млн. долара в проучване и добив на природен газ у нас

През 2013 година Petroceltic, която стана собственик на Melrose, ще инвестира общо 36 млн. долара за развитие и проучване на добива на петрол и природен газ у нас, сочат плановете за развитие на петролната компания. Инвестициите за проучване са в размер на 9 млн. долара.

Плановете са през април да започнат проучвания за петрол и природен газ в блок „Камчия – 1“ в българската акватория на Черно море. Триизмерните проучвания са показали, че в полето има вероятни седем находища на природен газ.

„Ако газ бъде открит, добивът може да започне веднага благодарение на инфраструктурата и съоръженията на Галата“, се казва още в съобщението на компанията.

Според очакванията до средата на 2013 година може да започне и добивът от находищата в Калиакра.

Компанията вече има сключен договор с държавната „Булгаргаз“ и компанията „Агрополихим“ за продажбата на цялото добито количество газ през 2013 година.

Договорена е цена от средно 8,50 долара за хиляда кубични фута природен газ. Спрямо 2012 година има известно увеличение на договорената средна цена – през миналата година компанията е продавала продукцията си за 8,27 долара за хиляда куб. фута.

Petroceltic фокусира дейността си в Северна Африка, Средиземно море и Черно море. Компанията прави проучвания и добива газ и петрол в България, Румъния, Ирак, Египет и Италия. Плановете са през тази година да бъдат инвестирани 150 млн. долара за развитие и добив на природен газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още