IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газът на Melrose с 30% по-евтин от този на Газпром

Директорът на Булгаргаз прогнозира, че компанията няма да иска повишаване на цената на синьото гориво за първото тримесечие на 2011 г.

13:58 | 28.09.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Газът на Melrose с 30% по-евтин от този на Газпром

Предварително договорената цена, по която „Булгаргаз“ ЕАД ще изкупува природния газ, добиван у нас от американската компания Melrose Resources, е с около 30% по-ниска от цената на газа на руския гигант Газпром. Това съобщи днес изпълнителният директор на Булгаргаз Димитър Гогов, по време на открито заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) относно цените на газа за четвъртото тримесечие на годината.

Гогов уточни, че става въпрос за газа от находищата „Калиакра“ (предстои да се предостави концесия) и „Каварна“, но не назова точните обеми, допълвайки само, че те са „близки до максималните“. Според предварителната информация от края на август, годишният добив от тези находища след разработването им ще е около 500 млн. куб. м. годишно (при годишно потребление у нас над 3 млрд. куб. м.).

По думите на Гогов, от януари 2011 г. е възможно с американската компания да бъде договорена и още по-ниска цена на газа, което засега не е станало, защото Melrose има „някои плащания“. Плащанията към Melrose няма да бъдат извършвани авансово.

Директорът на Булгаргаз прогнозира, че компанията няма да иска повишаване на цената на синьото гориво за първото тримесечие на 2011 г.

Същевременно от ръководството на Булгаргаз не се съгласиха с констатациите на ДКЕВР, че недовзетият приход на компанията е само 16 млн. лв., които се компенсират с намаление на цената на газа за последното тримесечие с 0,94% до 537,4 лв./1000 куб. м (без ДДС), каквото е предварителното решение на комисията.

Булгаргаз предложи намалението на цената да е с 1,36%, т.е. от 542,5 да стане 535,1 лв./1000 куб. м без ДДС, но без в нея да е включен недовзетият приход, което би я вдигнало с около 17%.

Според изчисленията на Булгаргаз недовзетият приход е в размер на 78 млн. лв. и заради него дружеството има отрицателен междинен счетоводен резултат от 56 млн. лв.

Относно просрочените текущи задълженията на топлофикациионните дружества към Булгаргаз, Гогов коментира, че тези на „Топлофикация“ София са 25-30 млн. лв, а при Плевен, Бургас и Враца са по около 6 млн. лв. Най-тежко е положението на „Топлофикация“ Шумен, чиийто забавени плащания са 14 млн. лв., при положение, че годишният й оборот е 14 млн. лв.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
jamiemirror
преди 13 години
"Директорът на Булгаргаз прогнозира, че компанията няма да иска повишаване на цената на синьото гориво за първото тримесечие на 2011 г."Какво повишение - защо няма ПОНИЖЕНИЕ е въпроса ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още