IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Булгаргаз може и да предплати на Melrose голям обем газ на по-ниска цена

Целта е това да смъкне осезаемо и цената за потребителите у нас, каза министър Трайчо Трайков

15:48 | 26.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Булгаргаз може и да предплати на Melrose голям обем газ на по-ниска цена

По всяка вероятност британската фирма Melrose Resources, която в момента разработва две газови находища в България с очакван годишен добив до 500 млн. куб. м природен газ, е направила предложение на „Булгаргаз“ ЕАД за предварително изкупуване на около половината от годишния добив на по-ниска цена (поради предварителното заплащане), стана ясно от думите днес пред журналисти на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Той не уточни за какви обеми газ и за каква цена става въпрос.

По думите му „Булгаргаз е обществен доставчик и от него основно зависи цената на природния газ за потребителите в страната, затова компанията ще се стреми по възможност да закупи предварително от Melrose по-големи обеми газ на по-ниска цена, което съответно да смъкне осезаемо и цената за потребителите у нас“.

Въпросът за евентуално предварително закупуване на обеми газ от Булгаргаз беше споменат преди три дни от представител на Балканската и Черноморска петролната и газова асоциация, които бяха направили примерни разчети, според които доставки на до около 500 млн. куб. м годишно от вече разработените две находища край морето от британската фирма Melrose Resources биха намалили цената като цяло на газа с до 8,2%. Ако пък половината от посоченото количеството се изкупи предварително от Булгаргаз, то намалението на цената като цяло на газа може да достигне 9,7%, според изчисления на асоциацията.

Министърът сега не поясни как газовата компания ще осигури евентуалното финансиране на такава сделка, като се има предвид, че само преди два месеца от ръководството на Булгаргаз заявиха, че е възможно да се наложи „Булгаргаз“ ЕАД да търси заем от финансова институция, за да може да плаща доставките на руския природен газ.

Тогава Трайчо Трайков коментира, че държавата не смята да се намесва във финансовите дела на Булгаргаз, нито да помага на компанията и ако се наложи, компанията трябва да си осигури дългово финансиране.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още