fallback

ИПИ: От АЕЦ „Белене“ ще спечелят изпълнителите, но не и потребителите

Проектът е скъп и опасен, коментират от Инициативния комитет "Не на измамата "Белене"

14:32 | 08.01.13 г. 3

От строителството на АЕЦ „Белене“ ще спечелят изпълнителите, доставчиците и кредиторите, коментира директорът на Института за пазарна икономика (ИПИ) Красен Станчев, цитиран от БТА.

По оценка на института всеки българин би заплатил между 2 074 и 3 100 лева, според различните сценарии, за строежа на втората ядрена централа у нас. Цената за електроенергия, която плащат българските граждани в момента е 8,5 стотинки, а след изграждането на АЕЦ „Белене“ тя би станала 15,3 стотинки, сочат още сметките.

Красен Станчев представи тези анализи по време на пресконференция на Инициативния комитет „Не на измамата Белене“ във Велико Търново.

Според коментарите на народния представител Иван Иванов, който оглавява инициативния комитет, строежът на „Белене“ ще струва 21 млрд. лева.

Освен скъп, проектът може да бъде опасен, коментира пък депутатът Ваньо Шарков. Той цитира данни на Института по физика на земята към Руската академия на науките, според които нискочестотните трептения на земята в района на Вранча представляват заплаха за високите сгради в Москва. Руската столица е на повече от 1,3 хил. километра от Вранча, а Белене е само на 25 километра по права линия, отчете Шарков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:33 | 10.09.22 г.
fallback