IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ИПИ: От АЕЦ „Белене“ ще спечелят изпълнителите, но не и потребителите

Проектът е скъп и опасен, коментират от Инициативния комитет "Не на измамата "Белене"

14:32 | 08.01.13 г. 3
ИПИ: От АЕЦ „Белене“ ще спечелят изпълнителите, но не и потребителите

От строителството на АЕЦ „Белене“ ще спечелят изпълнителите, доставчиците и кредиторите, коментира директорът на Института за пазарна икономика (ИПИ) Красен Станчев, цитиран от БТА.

По оценка на института всеки българин би заплатил между 2 074 и 3 100 лева, според различните сценарии, за строежа на втората ядрена централа у нас. Цената за електроенергия, която плащат българските граждани в момента е 8,5 стотинки, а след изграждането на АЕЦ „Белене“ тя би станала 15,3 стотинки, сочат още сметките.

Красен Станчев представи тези анализи по време на пресконференция на Инициативния комитет „Не на измамата Белене“ във Велико Търново.

Според коментарите на народния представител Иван Иванов, който оглавява инициативния комитет, строежът на „Белене“ ще струва 21 млрд. лева.

Освен скъп, проектът може да бъде опасен, коментира пък депутатът Ваньо Шарков. Той цитира данни на Института по физика на земята към Руската академия на науките, според които нискочестотните трептения на земята в района на Вранча представляват заплаха за високите сгради в Москва. Руската столица е на повече от 1,3 хил. километра от Вранча, а Белене е само на 25 километра по права линия, отчете Шарков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:33 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 2
iwan grozni
преди 11 години
Няма как народа да е все губещ,не ни плашете толкова! Аз лично съм твърдо "за" построяването на този легендарен вече АЕЦ! Колкото до цената,много трудно ще я докарате до сумите,които ще се вливат в изтерзаната ни икономика от продажбата на електроенергия.АЕЦ-а е една от малкото ни добри инвестиции последно време и доказателство за това е тоталното отричане от страна на герб.заради тяхната недалновидност съществувам все по-трудно!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
nobel
преди 11 години
На мен ли само така ми се струва, или тази статия поставя един много сериозен проблем. "От АЕЦ "Белене" ще спечелят изпълнителите, но не и потребителите". Аз бих допълнил. Изпълнителите ще спечелят толкова повече, колкото се проточи проекта и се надхвърли бюджета. Парадокс - лошо работиш - повече печелиш. Значи изпълнителите и потребителите не сме от една и съща страна на барикадата. Другарки и другари, дайте да върнем пазарната икономика! При пазарната икономика печалбата на изпълнителя ще зависи единствено от произведения и продаден ток. Тогава нас няма да ни интересува цената на централата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
data
преди 11 години
Никой не казва че основния проблем не е кой знае колко в цената . Опита от последните няколко АЕЦ строени в "бели" държави показва че планираните бюджетите се надвишават с 20-50 % . Отчитайки българския опит това е особено тревожно . Последния обект в енергетиката у нас - Язовир "Цанков Камък" надхвърли бюджета безконтролно . Та тия 20 млрд. ще ни се сторят песен ако се вземе решение за изграждане
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още