IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обвързват цената на водата с инвестициите на ВиК-операторите

Всяко дружество ще подаде петгодишен бизнесплан в ДКЕВР и на базата на предвидените инвестиции, комисията ще определя цената на водата

14:29 | 09.01.13 г.
Обвързват цената на водата с инвестициите на ВиК-операторите

Цената на водата ще бъде обвързана с бизнес плановете, които ВиК-дружествата са подали в Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Този коментар направи председателят на комисията Ангел Семерджиев при представяне на указанията как се изработват бизнес планове, пише БТА.

„Основен проблем за водоснабдяването у нас са дълго отлаганите инвестиции“, обясни още Семерджиев и допълни, че досега се е късала връзката между цената на водата и инвестициите, заложени от дружествата.

С обвързването на решението за цената на водата с бизнес плановете ще могат да бъдат планирани дългосрочни инвестиции, тъй като дружествата ще знаят при изпълнението на плана каква цена на водата ще получи.

ДКЕВР ще трябва да прецени още и дали е оправдано изпълнението на мащабни инвестиционни програми, ако това би довело до голямо увеличение на цената. В някои области в Североизточна България водата е над 2,50 лева кубичен метър.

Бизнес плановете на водоснабдителните дружества трябва да бъдат за срок от пет години, гласят указанията, публикувани на сайта на ДКЕВР. Документът трябва да съдържа освен плановете за инвестиции и анализ на съществуващото положение в региона, план за действия при аварии и бедствия, както и стратегия за намаляване на несъбраните вземания. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още