IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НС разреши дейности към НЗОК да се прехвърлят по всяко време на годината

Със здравни вноски ще се плаща за нови дейности, неуредени в действащия Национален рамков договор, решиха окончателно депутатите

11:14 | 10.01.13 г.
НС разреши дейности към НЗОК да се прехвърлят по всяко време на годината

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще може да плаща за нови дейности, предвидени за финансиране от бюджета, но неуредени в действащия Национален рамков договор, реши парламентът.

Депутатите приеха на второ четене промените в Закона за здравното осигуряване, които бяха внесени след отказа на Българския лекарски съюз да подпише Националния рамков договор за 2013 г., предаде БТА.

Депутатите приеха още в случаите, когато в Закона за бюджета на НЗОК се предвижда финансиране на нови медицински дейности, лекарствени продукти и медицински изделия, за които в действащия до момента Национален рамков договор не се съдържа изисквания, да се определят с решение на Надзорния съвет на НЗОК по предложение на управителя на касата.

Опозицията възрази срещу приетите изменения в ЗЗО.

Мая Манолова от „Коалиция за България“ коментира, че с този законопроект ГЕРБ зачерква едно от основните си предизборни обещания - възстановяването на договорното начало. По думите й Надзорният съвет на НЗОК ще замести БЛС.

Хасан Адемов от ДПС посочи, че законопроектът на практика слага край на здравното осигуряване в България, защото дава възможност за заобикаляне на рамковото договаряне и прехвърля повече отговорности на осигурените.

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова обясни пред журналисти, че с приетите текстове се дава възможност да се сключват договори между изпълнителите на медицинска помощ и НЗОК чрез регионалните й поделения за всички дейности, които са били одобрени като финансиране с бюджета за 2013 г. Това означава, че са гарантирани интензивните грижи за българските граждани, ин витро процедурите, изследванията със специален скенер за онкологични заболявания, посочи тя.

Министърът отбеляза, че с одобрените вчера от кабинета основни цени и обеми на медицинските услуги е станало възможно и заработването по четири нови клинични пътеки. „Въпреки негативните изказвания на колеги от опозицията, че договорното начало се премахва и ние еднолично взимаме решения, това решение е изцяло в полза на българските пациенти, каза Десислава Атанасова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:28 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още