fallback

България оспорва експертния доклад за алергенните съставки в етеричните масла*

Страната ни ще защити производството на розово и лавандулово масло, обеща земеделският министър

12:27 | 18.01.13 г. 4

България оспорва експертния доклад на Научния съвет за безопасността на потребителите към Европейската комисия, който препоръчва премахването на алергенните съставки при производството на козметични продукти, в които се влагат розово и лавандулово масло.

Това съобщи днес пред журналисти в Берлин министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, цитиран от БТА.

По думите на Найденов този доклад на практика блокира производството на естествени продукти от роза и лавандула, традиционни за страната ни.

"България ще защитава правото на производство на розово и лавандулово масло и няма да се откаже от тази битка", посочи той.

Земеделският министър е планирал да обсъди въпроса с новоизбрания еврокомисар по здравеопазване Тонио Борч, както и да го постави пред Съвета на министрите на Европейския съюз.

Найденов обясни още, че България ще защитава продуктите от розово и лавандулово масло с естествени съставки и е против техните заместители, получени по химичен път. „Твърдението, че лавандуловото и розовото масло имат алергенни компоненти, не е на базата на широко изследване и е тенденциозно“, посочи министърът.

Междувременно в Пловдив от Националната асоциация на етеричномаслените култури заявиха, че зад доклада на европейските институции стоят "мощни химически корпорации, които искат смъртта на визитката на страна ни - маслодайната роза". Целта е да бъдат отворени пазарите за синтетични продукти, смятат производители на розово масло. 

Площите с маслодайна роза у нас са 38 000 декара, а годишното производство на розово масло е около 1 500 кг, като за един килограм са необходими около три хиляди килограма розов цвят. В розопроизводството са заети 2100 души. Маслото от роза се изнася основно в САЩ, Франция, Южна Корея и Япония.

Годишното ни производство на лавандулово масло е близо 100 тона и то се изнася основно за Франция, Германия, Австрия, Холандия, Великобритания, Канада.

* Актуализирано към 16:10 часа с позицията на Националната асоциация на етеричномаслените култури

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:06 | 07.09.22 г.
fallback