IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парфюмерийната индустрия под заплаха от промени в законодателството на ЕС

Европейските власти обмислят дали да забранят влагането на важни за производството на аромати съставки заради ново изследване

13:35 | 05.11.12 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Парфюмерийният бранш се опасява, че ако еврозаконодателството бъде променено, емблематични марки аромати са обречени на смърт. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Парфюмерийният бранш се опасява, че ако еврозаконодателството бъде променено, емблематични марки аромати са обречени на смърт. Снимка: Ройтерс

Парфюмерийната индустрия призова Европейската комисия (ЕК) да се откаже от промени в законодателството, които предвиждат ограничаването на съставките за производството на луксозните аромати, предаде Ройтерс.

От бранша се опасяват, че проектът за законодателни промени ще се окаже „смъртоносен“ за много от емблематичните парфюми на пазара, каквито са създаденият през 1921 г. Chanel No. 5, ароматите на Dior, на Guerlain и много други.

Луксозните брандове се опасяват, че ще трябва да променят формулите на стотици парфюми, ако препоръките на Научния комитет за безопасност и защита на потребителите, приети през юли от европейските власти, се превърнат в законодателство.

Бизнесът посочва, че това силно ще ограничи съставките за производството, ще промени структурата на ароматите, както и ще се отрази пагубно на луксозния сегмент от парфюмерийната индустрия, който в момента се оценява на 24,3 млрд. долара.

След проведено проучване Научният комитет за безопасност и защита на потребителите е установил, че 1-3% от европейските граждани са алергични или потенциално алергични към редица от съставките в парфюмите. Според комитета броят на хората с реакция към съставките е напълно достатъчен, за да „оправдае загрижеността“.

„Всички граждани имат правото на еднаква защита“, коментира в тази връзка председателят на работната група, провела проучването и отправила препоръките към индустрията, Иън Уайт от института по дерматология и венерология Сейнт Джон в Лондон.

Работната група препоръчва ограничаване прилагането на 12 вещества в парфюмерийното производство, сред които цитрал, който се съдържа в цитрусовите масла, кумарин, който се съдържа в есенциите от някои тропически растения, и евгенол, който се съдържа в минимални количества в редица етерични масла, включително и розовото масло.

Според препоръката влагането на посочените като рискови вещества трябва да бъде ограничено до 0,01% от крайния продукт.

Комитетът също така препоръчва пълна забрана за влагането на дървесен мъх при производството на парфюми, с което обрича на смърт отличителните дървесни нотки за Chanel's No.5 и Miss Dior.

„Тези съставки са гръбнакът за около 90% от фините аромати“, коментира Пиер Сивак, председател на Международната парфюмерийна асоциация.

Дирекцията на ЕК за потребителите съобщи за Ройтерс, че води разговори със засегнатите страни, за да прецени какво би било потенциалното въздействие върху бранша, ако препоръките на научния комитет залегнат в еврозаконодателството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още