fallback

БСП обвини управляващите във фалшификации, за Добрев „червените“ са в паника*

Цената на ядрената централа с оскъпяването е 5,13 млрд. евро, изчисли червеният депутат Румен Овчаров

16:32 | 22.01.13 г. 10

БСП са в паника и лъжат, че за АЕЦ „Белене“ не са давани държавни пари. "Станишев е в паника, защото не знае какво да отговори за това, че четири години е лъгал целия български народ", коментира икономическият министър Делян Добрев на специален брифинг, съобщи Агенция „Фокус“.

Добрев обясни, че има решение на Министерския съвет за решението, с което в края на 2008 година от държавния бюджет се взимат 300 млн. лева, за да се дадат на Националната електрическа компания (НЕК). „В решението ясно е записано, че парите се дават за „Белене“, допълни той.

С тези средства е платен аванс за оборудването с дълъг цикъл на производство, поясни още Добрев.

Коментарите на икономическият министър са по повод пресконференцията на "червените", дадена малко по-рано днес. Според Сергей Станишев извадените документи са селективни, а в тях има и явна фалшификация. Тази теза изказа лидерът на БСП Сергей Станишев относно показаната в понеделник (21 януари) кореспонденция между Националната електрическа компания (НЕК) и RWE.

По думите на Станишев в документ от НЕК от 8 февруари 2008 година се споменават събития от края на 2008 година. „Очевидно ГЕРБ яхват машината на времето и се опитват да я манипулират и настройват за своите политически тези“, коментира още той, цитиран от БТА.

Румен Овчаров отново опроверга тезата на управляващите за цената на АЕЦ „Белене“. Максималната цена с оскъпяването е 5,13 млрд. евро. Изплащането на оборудването обаче се извършва през целия период на строителството и по тази причина реално цената на втората ядрена централа у нас би била 4,6 млрд. евро.

„Толкова щеше да струва тя, ако днес пускахме първия блок“, допълни още той.

* Статията е акутализирана към 17:50 часа с мнението на икономическият министър Делян Добрев.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:49 | 12.09.22 г.
fallback