IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП обвини управляващите във фалшификации, за Добрев „червените“ са в паника*

Цената на ядрената централа с оскъпяването е 5,13 млрд. евро, изчисли червеният депутат Румен Овчаров

16:32 | 22.01.13 г. 10
БСП обвини управляващите във фалшификации, за Добрев „червените“ са в паника*

БСП са в паника и лъжат, че за АЕЦ „Белене“ не са давани държавни пари. "Станишев е в паника, защото не знае какво да отговори за това, че четири години е лъгал целия български народ", коментира икономическият министър Делян Добрев на специален брифинг, съобщи Агенция „Фокус“.

Добрев обясни, че има решение на Министерския съвет за решението, с което в края на 2008 година от държавния бюджет се взимат 300 млн. лева, за да се дадат на Националната електрическа компания (НЕК). „В решението ясно е записано, че парите се дават за „Белене“, допълни той.

С тези средства е платен аванс за оборудването с дълъг цикъл на производство, поясни още Добрев.

Коментарите на икономическият министър са по повод пресконференцията на "червените", дадена малко по-рано днес. Според Сергей Станишев извадените документи са селективни, а в тях има и явна фалшификация. Тази теза изказа лидерът на БСП Сергей Станишев относно показаната в понеделник (21 януари) кореспонденция между Националната електрическа компания (НЕК) и RWE.

По думите на Станишев в документ от НЕК от 8 февруари 2008 година се споменават събития от края на 2008 година. „Очевидно ГЕРБ яхват машината на времето и се опитват да я манипулират и настройват за своите политически тези“, коментира още той, цитиран от БТА.

Румен Овчаров отново опроверга тезата на управляващите за цената на АЕЦ „Белене“. Максималната цена с оскъпяването е 5,13 млрд. евро. Изплащането на оборудването обаче се извършва през целия период на строителството и по тази причина реално цената на втората ядрена централа у нас би била 4,6 млрд. евро.

„Толкова щеше да струва тя, ако днес пускахме първия блок“, допълни още той.

* Статията е акутализирана към 17:50 часа с мнението на икономическият министър Делян Добрев.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 6 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 11 години
Естествено, че не може да има губеща централа. Просто тока ще поскъпне до степен, да се покриват разходите на целия микс от централите. Мислете му Вие които ще плащате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 2
vzhekoff
преди 11 години
Напразно се пенявите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 6
aleksandar.nikolov
преди 11 години
И това са печалбите за последните 30 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 4
aleksandar.nikolov
преди 11 години
Ето и списък с най-печелившите:26 април 1986 г. - СССР - Четвърти реактор на съветската ядрена централа в Чернобил (Украйна) избухва по време на тест за безопасност, предизвиквайки най-голямата катастрофа в цивилната ядрена енергетика с над 25 000 жертви по неофициални оценки. Отделеното количество радиация е равностойно на над 200 ядрени бомби с мощността на тази, поразила Хирошима. Облъчени са три четвърти от Европа. Катастрофата е класирана на най-високата седма степен по Международната скала на ядрените събития (МСЯС).28 март 1979 г. - САЩ - В Три Майл Айлънд, щата Пенсилвания, поредица от човешки грешки и материални неизправности попречват на охлаждането на ядрен реактор, чието ядро започва да се топи. Отделените радиоактивни отпадъци предизвикват сериозно облъчване в инсталацията, без да засегнат населението или околната среда. 140 000 души са временно евакуирани. Катастрофата е класирана в пета степен по МСЯС.30 септември 1999 г. - ЯПОНИЯ - Катастрофа в експериментален завод за преработка на използвано ядрено гориво в Токаимура (североизточно от Токио), предизвикана от човешка грешка довежда до смъртта на двама техници. Над 600 души - работници в завода и местни жители - са радиационно облъчени, а около 320 000 са евакуирани. Катастрофата е класирана в четвърта степен по МСЯС, но като последици се определя като най-тежката след тази в Чернобил.9 август 2004 г. - ЯПОНИЯ - В АЕЦ "Михама" (централна Япония) нерадиоактивна пара се отделя от спукана канализация, която вероятно е била засегната от тежка корозия. Петима служители умират от изгаряния.Август 1979 г. - САЩ - Изтичане на уран в таен ядрен обект близо до Ъруин, щата Тенеси, облъчва радиоактивно около хиляда души.Януари-март 1981 г. - ЯПОНИЯ - Четири изтичания на радиация в АЕЦ "Цуруга" (централна Япония). Облъчени са 278 души.Април 1993 г. - РУСИЯ - Експлозия в завод за преработка на използвано ядрено гориво в Томск-7, таен град в западен Сибир. Образува се радиоактивен облак и се изхвърлят радиоактивни частици. Броят на жертвите не е известен.11 март 1997 г. - ЯПОНИЯ - Работата на АЕЦ "Токаимура" е частично спряна след пожар и експлозия, при които са облъчени 37 души. БТА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 4
data
преди 11 години
Абсолютно точно : Губеща централа няма . Губещи са хората - данъкоплатците който плащат за всичко .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
sonka.74
преди 11 години
Въобще не се учудвам, с наближаване на датата на референдума ще ставаме свидетели на още по-грозни политически сцени. Но истината за АЕЦ Белене е надполитическа и засяга националния ни интерес. Експертите са категорични, че проектът е икономически изгоден. Няма губеща ядрена центарала в света!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 3
data
преди 11 години
Данните не ни харесват - не ги признаваме ! Цоциалистите олигофренясаха !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
FINTA
преди 11 години
E добре, извадете ваш'та версия на доклада. Дайде да видим. Всеки хваща, смята, и нищо черно на бяло с подпис и печат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
aleksandar.nikolov
преди 11 години
ДА ДА .....А един мармот завиваше шоколад
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още