fallback

Втори лифт няма да реши проблемите на Банско

Икономическите ползи за градчето са обидно ниски на фона на направените инвестици, според експерт

13:40 | 25.01.13 г. 4

Изграждането на втори лифт няма да реши проблемите на Банско и трябва да се търсят други възможности за развитието на туризма в района. Това коментира д-р Елка Дограмаджиева, преподавател по туризъм в Софийския университет "Св. Климент Охридски", на пресконференция на тема "Да отсечем ли Байкушевата мура?".

Участниците в пресконференцията се обединиха около мнението, че национален парк Пирин има много повече възможности за туризъм от тези, които дават зимните спортове, предаде БТА. В съседното на Банско Добринище например има 14 минерални извора, а в района на община Разлог има още четири балнеологични курорта, подчерта Дограмаджиева.

Проблемът на Банско е високата сезонност на търсене на туристическите услуги, допълни още тя.

По думите й създаденият свръхкапацитет за настаняване в Банско функционира при критично ниска заетост, а големите хотели на практика затварят от началото на април до края на ноември.

„Икономическите ползи за Банско са обидно ниски на фона на направените инвестиции“, добави тя.

Пирин е обект от Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО заради уникалните природни дадености и биоразнообразие, коментираха експертите. Този природен капитал може да бъде от полза за развитието на специализирани туристически продукти и услуги, които са най-скъпите в света, каза Светлана Аладжем от фондация "Информация и природозащита".

По думите й устойчивото ползване на билки, гъби, горски плодове, наблюдението на животински и растителни видове, фото лов, запознаване с автентичните занаяти, фолклор и кухня са база за създаване на поминък за местните общности за поколения напред.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:54 | 11.09.22 г.
fallback