fallback

Б. Петков: Общините могат да получават до 160 млн. лв. от „белите петна“

Тези пари обаче трябва да се инвестират в землищата, откъдето са дошли, смята председателят на БАСЗЗ

08:30 | 29.01.13 г.

„Общините могат да получават до 160 млн. лв. годишно от т. нар. „бели петна“, които представляват земи, които фермерите обработват и тъй като собствениците не се явяват, рентата отива в специална сметка в общините“, заяви Борислав Петков, председател на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ) на семинар проведен във Велинград.

„Наши изследвания показват, че тези „бели петна“ са около 8 млн. дка, което при 20 лв. рента на декар прави 160 млн. лв., които са извънбюджетни средства за общините и лесно се харчат. Искаме обаче те да се харчат за подобрения на землищата откъдето са дошли. Например в едно определено землище трябва да се ремонтират двата пътя и моста“, смята предсдателят.

Парите от белите петна остават в полза на общините, ако до 3 години не бъдат потърсени от реалните собственици на земята.

„Обаче няма единна методика за получаване на сумите от белите петна от собствениците. В някои общини искат от собственика да представи актуално удостоверение за наследници или скица на имота или дори всички наследници да се явят заедно. Често някой наследник е в чужбина. От фирмите пък на някои места се иска удостоверение, че не дължат данъци“, заяви Ивайло Иванов, мениджър управление на земи в Серес АД.

„Площта на белите петна намалява, защото все повече собственици сключват договор с ползвателите. Например в община Елхово през 2011 г. белите петна бяха 38 000 дка, а през 2012 бяха 17 000 дка, или над двойно по-малко. Арендаторите видяха чия земя са обработвали толкова години без пари и тръгнаха да ги търсят, за да сключат договори с тях и да си гарантират ползването и в бъдеще. Останалите 17 000 дка обаче вероятно са в собственици, които трудно ще бъдат открити и тези пари ще останат в общините след третата година“, сподели Петков.

„В селата, откъдето идват тези пари, са останали 3 обитаеми къщи с по 2 човека. Добре е вместо за сметосъбиране или за повишаване на заплатите, част от тези пари да се върнат в землището, на базата на чиито земи са дошли, за да има бъдеще в него. Като журналисти питайте Министерството на земеделието и храните или Сдружението на общините, колко са парите от белите петна и за какво са били изразходвани“, обобщи Петков.

Investor.bg изпрати запитване до МЗХ по този въпрос.

Земеделието се превръща в мощен източник на приходи за общините, тъй като те притежават 12,6 млн. дка земеделска земя, което е почти 1/3 от всичката земеделска земя у нас.

За сравнение, държавната земя е много по-малко - около 2 млн. дка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:55 | 12.09.22 г.
fallback