IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Провал или успех е резултатът от референдума?

Борисов благодари на Станишев, че не подписал договора за "Белене", Георги Първанов поиска оставката на премиера, а Яне Янев очаква крах на БСП

21:38 | 27.01.13 г. 18
Провал или успех е резултатът от референдума?

Провал или успех са днешните резултати от референдума? Обикновено зависи от гледната точка.Събрахме мненията на политиците и тяхната оценка на случилото се днес (27 януари) по време на първото национално допитване в най-новата ни история.

Борисов благодари на Станишев за неподписването на договора за "Белене"

"Благодаря на Станишев. Освен че не подписа за „Белене“ навремето, прояви характер и не се поддаде на кръговете в БСП, които искаха да я строят, с организирането на този референдум той завинаги зачеркна проекта „Белене“. Това заяви премиерът Бойко Борисов, след като половин час преди края на изборния ден пусна своя глас на референдума в Банкя.

Според него имало и други теми, по които трябва да се чуе гласът на хората – например за тютюнопушенето на обществени места.

"Похарчихме много пари, знаейки, че ще се провали, че избирателната активност ще е ниска, дори парите ги нямаше в бюджета. Над 14 милиона ни струва това упражнение, можеше да са за майките, за детски градини, заминаха“, изтъкна премиерът.

„Българите показаха своя нюх, усет,  те се убедиха, че това е нещо,  което не заслужава тяхното внимание“, допълни той.  По думите му обаче референдумът не е тест за предстоящите парламентарни избори у нас и няма никаква връзка с вота.

„Просто хората това не ги интересува, единственият плюс е, че Станишев ни помогна да не се подпише за „Белене“, заяви премиерът. 

"Ако избирателната активност мине 20%, отново в парламента ще гласуваме с „Не”. Ние сме последователна партия и сме ясно и точно казали „Да” за седми реактор в "Козлодуй", допълни Борисов.

Той отговори и на обвиненията от страна на БСП, че имало опит за саботиране на допитването, тъй като пътищата в страната не били почистени от снега.

„На кривата ракета космосът й пречи. Пътищата са прекрасно почистени, най-слабата активност е в най-добре почистените градове. Който е искал да гласува, дори и след мача на „Челси“ и финала на Джокович, можеше да го направи“, смята премиерът.

До урната той беше придружен от финансовия министър Симеон Дянков, който отново заяви, че при провал на референдума още утре лидерът на БСП Сергей Станишев трябва да си подаде оставката.

Тук обаче премиерът се намеси и му опонира: Да си стои, помогна много, разумен е!.  „Няма сарказъм в думите ми. С неподписването Станишев е свършил огромната работа, аз само я довърших. С този референдум той помогна много на държавата си. И трябва да му благодарим така както всички ние след време ще благодарим на ГЕРБ за финансовата стабилност“, посочи още Борисов.

„Станишев е отговорен човек. Дянков иска да е политик и затова му иска оставката“, заяви с усмивка още премиерът.

По изчисленията на финансовия министър за допитването „с предизвестен край“ са похарчени 20-25 млн. лева – 14 млн. за организацията плюс още разходи например отоплението в училищата, където се гласува. 

Оставка, но на премиера Борисов, поиска Георги Първанов

Референдумът е най-голямото поражение на Борисов, това е поражение за ГЕРБ и лично поражение за самия Борисов. Това е достатъчно основание Борисов да си посипе главата с пепел, а защо не и да си подаде оставката. Това каза Георги Първанов, президент 2002 – 2012 г., пред Нова телевизия.

„Милион и половина, колкото сега гласуваха на референдума, е много повече от 120 депутати, колкото отмениха решението за „Белене”. Съгласно закона отново въпросът трябва да бъде разгледан в парламента“, посочи той.

По думите му главният саботьор на проекта се казва Бойко Борисов“, смята Първанов. 

„Тази първа стъпка на пряката демокрация в първите години на следпреходния период може да се характеризира като плаха, неуверена, неубедителна. Няма защо да помпаме самочувствие, да твърдим, че това е голяма победа. Нагледах се на символични, морални победи. От друга страна, не се затваря страницата за българската ядрена енергетика“, коментира Първанов.

При референдума за „Бургас – Александруполис” гласуването беше 27% и тогава всички политици, особено тези на ГЕРБ, казаха „приключваме този проект”.  Ние се съгласихме, въпреки че можехме да кажем, че референдумът е невалиден, защото беше такъв, допълни той.

"Борисов няма стратегическо мислене, неговият хоризонт е къс, няма визията за развитие на България", каза още Първанов. Според него външен натиск е причината Борисов да се откаже от АЕЦ „Белене”. На въпрос дали натискът е американски, Първанов отговори: "Няма кой друг да повлияе. В Европа никой друг не би попречил".

Битката за "Белене" още не е приключила, заяви Мартин Димитров

Българите на практика отхвърлиха „Белене“, изтъкна съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров. Той изтъкна, че 80% от хората не са гласували и неучастието е форма на отхвърляне на проекта.

По думите му обаче проектът не е зачеркнат напълно, както по-рано заяви премиерът Бойко Борисов.

„Очаквам решение на парламента и призовавам всички политически сили, да кажем твърдо „Не“ на „Белене“ в следвващите две седмици, обяви Мартин Димитров.

Той очаква битката за „Белене“ да се води отново след предстоящите парламентарни избори.

Представете си го като война, утре предстои следващата битка, посочи Димитров.   „Тези 500 хиляди, които казаха „Не“, са наш потенциален електорат и трябва да се работи с тях“, допълни Димитров пред БНТ.

Той уточни, че не прави връзка между допитването до народа и предстоящите избори. 

Крахът на БСП предрече Яне Янев

БСП претърпя тотално фиаско на днешния референдум, заяви лидерът на РЗС Яне Янев пред "Фокус".

Според него това е началото на окончателния крах на БСП. Ако се извадят гласовете на ДПС, на „Атака” и други националистически формации, които гласуваха с „да”, за БСП ще останат по-малко, отколкото подписи събраха, категоричен е Янев.

„Убеден съм, че на парламентарните избори БСП ще получи по-малко, отколкото получи Ивайло Калфин на президентските избори. И това ще им отреди в следващия парламент по-малко 50 депутатски мандата”, прогнозира Янев.

С днешния референдум идва краят на илюзията, че БСП има шанс да сформира ляво-центристко правителство заедно с Кунева и Доган. Това няма как да се случи. Следващото правителство ще бъде дясно-консервативно и този референдум, колкото и да не е политически, подчерта основните тенденции, допълни лидерът на РЗС.

Референдумът е проведен единствено за да реши някакви проблеми на БСП. Но те вместо да се решат, тепърва ще задълбочават, прогнозира той.

По думите му не е случайно това, че в област Плевен е отчетена най-високата избирателна активност. „Хората в Плевенска област и най-вече в Белене, според някаква заблуда, така както е при редица иначе почтени хора, имат заблуда по отношение на носталгичния вот, по отношение на миналото, по отношение на това, че БСП е едва ли не БКП. Това е нещо, за което трябва да мине време, за да се забрави”, допълни Янев.

Първа, но не последна загуба за ГЕРБ е прогнозата на Лютви Местан

Това е първата голяма загуба на Бойко Борисов. Няма обаче да е последната, предстои му най-тежката загуба - тази на парламентарните избори, коментира лидерът на ДПС Лютви Местан пред БНТ. 

По думите му премиерът трябвало да свикне със загубите, тъй като това са закономерностите на демократичния процес.

„Никой не е вечно на власт. В този смисъл смятам, че той допусна много голяма тактическа грешка, ако беше останал на онази неопределена позиция, може би сега нямаше да даде основание за тези много верни, за съжаление, политически изводи. За него особено болезнен е фактът, че този вот на недоверие беше гласуван не от българската опозиция”, допълни още лидерът на ДПС.

"Ние имахме известна резервирана позиция в хода на обсъждането на законопроекта за прякото участие на гражданите. Това не означава, че сме против референдумите въобще", коментира още Местан.

Той изтъкна, че е оздравително за българската демокрация периодично, а не през 30-40 години, да се реализират форми на пряка демокрация.

Според него не би било целесъобразно да се преиграва с този инструмент. "В близката ни история представителната власт взе решения, които ако бяха подложени на референдум, щяхме да бъдем изправени пред коренно различен резултат и тогава може би нямаше да сме нито в ЕС, нито в НАТО", поясни Местан.
 

Основна част от гласовете "за" идват от "Атака", смята Волен Сидеров

Изцяло на електората на „Атака“ се дължи тази избирателна активност, заяви лидерът на „Атака“ Волен Сидеров пред БНТ, коментирайки резултатите от националното допитване.

По думите му около 400 хил. души симпатизанти на „Атака“ са отишли до урните, което било добра проверка на всички структури на партията.

Сидеров се оплака, че активист на националистите бил пребит от роми във Врачанско.

„Атакистите са били на своя пост, щом са ни изпратили биячи“, отсече Сидеров.

По думите му ниската избирателна активност се дължи на много силната обработка на всички българи, че от този референдум няма смисъл, „а това беше пряк начин да накараш правителството да направи това, което искаш.

Според Сидеров имало затъмняване от „нахвърляне на много данни, което било направено нарочно.

"Радвам се, че българския народ удари един шамар на управлението с това гласуване – 60 към 40% „за” ядрената централа, въпреки огромния натиск, който беше направен от управляващите, от медиите, които ги обслужват, от купените агенции, инициативни комитети, обслужващи, антибългарски, защото българския интерес означава да имаме ядрена централа", заяви Сидеров.

По думите му, ако въпросът отиде в НС, ГЕРБ и тяхното мнозинство ще отхвърли гласа на народа, но следващото правителство ще отхвърли антибългарската позиция на ГЕРБ и отново ще вкара проекта „Белене” в ход.

Цената на АЕЦ "Белене" не е ясна, смята Меглена Кунева

Българските политици нямат единно мнение за цената на АЕЦ "Белене", каза  лидерът на "България на гражданите"  Меглена Кунева пред "Нова телевизия".

Тя коментира, че само ако се знае колко ще струва изграждането на АЕЦ "Белене", ще може да се вземе информирано решение за ядрената централа.

Меглена Кунева каза, че през 2005 г. за АЕЦ "Белене" е имало девет инвеститори, а сега кандидатът е само един.

Не може да се избира само руски инвеститор, каквато е тезата на лидера на БСП Сергей Станишев, заяви Кунева.

Още новини от България можете да откриете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 3 rate down comment 3
nobel
преди 11 години
Другарки и другари, дайте да се разбереме. Излиза, че вие знаете за какво са щели да гласуват тези, които не отидоха да гласуват. Колко било просто всичко. Защо тогава ни трябва референдум? Защо са ни и избори, щом вие всичко знаете? Затова предлагам - никакви избори повече. Няма смисъл да харчим излишно народна пара. Просто ви питаме вас и вие казвате кой за какво е щял да гласува и готово! За връщане на член първи от конституцията няма защо и да говорим. Казвате, че всички са гласували с "да" и готово.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 2
Chick-Chirick
преди 11 години
А иначе що се однася до избори бих казал, че единствения шанс България да се научи на демокрация е да се мине през ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ГЛАСУВАНЕ за около 20 г. Така няма да има смисъл и да се купуват гласове, няма да има партии които само чрез икономически рекет събират гласове и много други недъзи няма да има, ама никои не го ще това. Защо ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 1
Chick-Chirick
преди 11 години
Колега има си закони. 20% избирателна активност са си 20% избирателна активност. 60% от 20% са си 12% казали да от всички имали право на глас. Останалите 88% директо с не или индиректно без да гласуват си казват своето не. Аз си го казах индиректно, като не гласувах. Не съм съгласен една шепа облъчени да ми определят дневния ред. Ако моите съграждани решават нещо, то тогава или да учасват поне 50% още при подписката, за да се види общественият интерес, или да го решават политиците, които пак ние сме си избрали. Другото е налагане и популизъм,а не свобода, толерантност, демокрация или както и да го наричаме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 3
vzhekoff
преди 11 години
Някои съображения:1. 20% активност върху какво - върху 7 млн. избиратели ? При под 7 млн население... Хайде да сравним броят гласували с броят от президентските избори...2. Да значи Да, а НЕ значи НЕ. Абсурдно е да се казва, че всеки, който не е казал Да, е бил против - ако е бил, щял е да го каже.3. След като има референдуми за забрана на АЕЦ, защо да няма на обратната тема ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 1
Chick-Chirick
преди 11 години
Супер веселба. 20% избирателна активност, но всички партии са победители. *** видяха "голямо да" от народа при все, че 20х0,6 са си чисто и просто 12% гласували с "голямо да" или иначе 88% гласували с голямо не, защото ако казваш да трябва да гласуваш с да, ако казваш не, може да гласуваш с не, а може и да си гледаш тенис или футбол, все е НЕ. Според мен трябва промяна в закона за референдумите. Трябва да има референдуми по въпроси, които хората смятат, че те трябва да решават а не политиците. 20% активност е пълен отказ от учестие. И глухите чуха, и слепите видяха, че въпроса трябваще да се реши на експертно ниво и да се носи отговорност, а не да се прехвърля с референдуми. Така че за следващия референдум, ако не се съберат поне 50% подписи, политиците да решават проблемите без референдум. Аз не искам една шепа облъчени последователи да решават бъдещето ми. Ще се съобразя с мението и желанията на своите съседи, но само ако са повече от 50% от гласоимащите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 6
rumen221
преди 11 години
БЪЛГАРИЯ СПЕЧЕЛИ...!!!1. РЕФЕРЕНДУМА СЕ СЪСТОЯ, ПРИ ТОВА, БЕЗ ДА СЕ КУПУВАТ ***...2. ГЛАСУВАЛИТЕ КАЗАХА - 60% "ЗА"; 40% - "НЕ"3. СОЦИОЛОЗИТЕ ОБЯВИХА, ЧЕ ОТ НЕГЛАСУВАЛИТЕ НАГЛАСИТЕ СА- 60% "ЗА"; 40% - "НЕ"...!!!ИЛИ60% ОТ ВСИЧКИ БЪЛГАРИ ИСКАТ АЕЦ-БЕЛЕНЕ...!!!- СЕГА ОЧАКВАМЕ В ПАРЛАМЕНТА БОКО ДА ИЗВЪРШИ РИТУАЛНО САМОУБИЙСТВО, КАТО В ОТВРАЩЕНИЕТО КОЕТО ИЗПИТВА ОТ СОБСТВЕНИЯ СИ НАРОД, ИЗНАСИЛИ ПАРЛАМЕНТА ДА КАЖЕ "НЕ"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Ние лесно ще поискаме оставката на Бойко, ама кой ще дойде след това? И на мен Бойко ми е противен, проблемът е че по-противни от него са ми само шефовете на останалите политически сили, които имат шанс да влязат в парламента. Явно, че ние просто нямаме хора с качества за политици, както нямаме и национален отбор по футбол в момента. Да си играем на вотове на недоверие, оставки и референдуми едва ли е най-доброто решение. Покажи ми човека, за когото да гласувам и аз ще го направя, но самият аз не мога да видя такъв нито с телескоп, нито с микроскоп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 1
Sumurset
преди 11 години
, после да ни я подари и да й плаща консумативите, а тока да ни го дава без пари... Е няма такова нещо. За цена, икономическа изгода, екологичини последствия - всички тези аргументи са в плюс на АЕЦ-а. Не построяването на Белене е единствено по политически причини. И това е въпроса- с какво щатите държат Боко за топките и защо продължаваме да търпим един зависим от чужди интереси министър председател
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 0
Sumurset
преди 11 години
поредните политически лакърдии. Знам, че винаги е по-добре да има, отколкото да няма.за цената- ние искаме някой да ни я построи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 4
hellwitch
преди 11 години
Каква цена какви 5 лв.Ако ще да беше проект за садене на картофи - ако не е изпълнен 31г. и е спиран два пъти само *** може да си мисли, че този проект ще бъде завършен някога.Последния реален шанс за АЕЦ Белене беше през 2002 ако царя го беше довършил с наличните реактори, а не да строят наново.Дори всички да бяхме гласували с "Да" просто държавата не може да си го позволи този проект, а при упорство държавата би колабирала от разходите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още