IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стокооборотът между Белгия и България надхвърли 1 млрд. евро годишно

Двойно по-голям е износът на България към Брюксел от вноса, който достига 400 млн. евро за година

22:37 | 28.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Брюксел. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Брюксел. Снимка: Ройтерс

С 10-15% се е увеличил стокооборотът между Белгия и България за последните десет години и вече надхвърля 1 млрд. евро годишно. Това заяви Ерик Санткен - икономически и търговски съветник в посолството на Кралство Белгия у нас, цитиран от БТА.

Двойно по-голям е износът на България към Брюксел от вноса, който възлиза на 400 млн. евро годишно, уточни Санткен. По думите му най-значителен дял в българския експорт заемат кожата и кожените изделия, стомана и текстил.

Страната ни пък внася от Белгия електрически и механични машини, химически и фармацевтични продукти, бира и шоколад. Членството в Европейския съюз улеснява стокообмена и тенденцията му е възходяща.

Санткен препоръча производителите в Европейския съюз да се ориентират повече към нишови продукти и по-малко масови, както и такива с по-висока добавена стойност. Той смята, че трябва да се подходи много внимателно към отварянето на Европейския съюз и да не се допуска навлизането на продукти от пазари в страни, които нямат същите изисквания за производство и опазване на околната среда.

Посланикът на Кралство Белгия у нас Аник Ван Калстър и Ерик Санткен присъстваха днес в Перник на откриването на бирена къща, предлагаща само белгийско пиво и шоколад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още