IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК ни готви санкция заради клането на едри преживни животни

До края на март МЗХ трябва де реши проблема, за да избегнем наказателна процедура от Еврокомисията

13:33 | 05.02.13 г. 1
ЕК ни готви санкция заради клането на едри преживни животни

Министерството на земеделието и храните (МЗХ) подготвя екшън план, така че до края на март да бъде решен проблемът с клането на едри преживни животни (крави и телета) за лична консумация в задните дворове на стопаните, съобщават от ведомството.

В противен случай Европейската комисия (ЕК) може да повдигне процедура за санкция на България и да й наложи глоба, обясни министърът на земеделието Мирослав Найденов по време на общественото обсъждане на поправките в Закона за храните с браншовите организации.

Промените в Закона за храните предвиждат забрана за клането на едри преживни животни (крави и телета) за лична консумация в задните дворове на стопаните. Клането на едри преживни животни ще трябва да се осъществява в общински кланици, лицензирани частни обекти или мобилни кланици. Забраната няма да се отнася за свине, агнета, овце, кози, ярета и кокошки.

„Традицията да се колят едри животни в задния двор води до рискове и те трябва да бъдат отстранени от ветеринар, за да не бъдат допуснати болести, като луда крава например“, посочи министър Найденов.

Изискването е на Генерална дирекция „Здравеопазване и потребители” на Европейската комисия и за него настоява еврокомисарят по здравеопазване Тонио Борг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
MarkoM
преди 11 години
Чудя се, как така, човечеството е просъществувало над 1 000 000 под една или друга хуманоиден форма без директиви от ЕК и ЕС:))))))))))))Т'ва как сме живяли и не сме измрели поради липса на директиви за криви и прави банани и за щастливи кокошки като вид - не знам:))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още