fallback

Найденов: Заем за земеделските субсидии ще ни струва 100 млн. лева

Земеделските производители също плащат кредити и лихви, контрират от Асоциацията на зърнопроизводителите

09:18 | 06.02.13 г. 21

Взимането на заем, дори и за 45 дни, за да бъдат платени земеделските субсидии, ще струва 100 млн. лева, съобщи земеделският министър Мирослав Найденов в ефира на bTV. 

Той обясни, че плащанията към стопаните ще бъдат забавени с месец, защото държавата в момента не разполага с нужните средства. Ако се вземе заем, за да се изплатят субсидиите, последствията ще са много по-тежки, отколкото забавянето на средствата за стопаните, коментира министърът, като се позова на направени финансови разчети.

Министерството на земеделието и храните е заявило плащането на 21 януари, каза още Найденов. В бюджета обаче няма средства. "Министерството на финансите трябваше да плати 2 млрд. лева дълг, емитиран от Милен Велчев. Само част от този кредит беше рефинансиран и 1 млрд. лева отива директно от бюджета за това задължение", допълни Найденов. 

Земеделските субсидии са в размер на 930 млн. лева. Те се изплащат от държавния бюджет и се възстановяват от Европейската комисия в рамките на 45 дни. "Ангажиментите, които пое зам.-финансовия министър, са за плащане на два транша - до средата на март и до началото на април", коментира още земеделският министър. 

Крайният срок за плащането на субсидиите е 30 юни.

Хиляди стопани очакват субсидиите, за да се подготвят за засяването на пролетни култури, коментира по-рано зам.-председателя на Асоциацията на зърнопроизводителите Радослав Христов. Той посочи, че земеделците също плащат кредити и лихви. 

"Излъгани сме за плащанията за единица площ", посочи Христов. Той потвърди, че от 18 до 22 февруари ще има протест на земеделските производители пред храм-паметника "Александър Невски".

Христов коментира, че все още правителството не е изпълнило ангажимента да бъде намален акцизът на горивата за стопаните. Не са платени и 50 млн. лева за пропаднали площи, като същевременно намаляват националните доплащания.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:49 | 13.09.22 г.
fallback