IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търси се начин субсидиите на зърнопроизводителите да бъдат платени до март

Зърнопроизводителите все пак ще протестират между 18 и 22 февруари пред сградата на Министерския съвет

15:26 | 05.02.13 г. 5
Търси се начин субсидиите на зърнопроизводителите да бъдат платени до март

Премиерът Бойко Борисов е възложил на финансовия министър Симеон Дянков да направи разчет на средствата, така че да стане ясно дали субсидиите за зърнопрозиводителите няма да могат да бъдат изплатени по-рано от 15 март, обяви земеделският министър Мирослав Найденов, цитиран от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните. 

Преди седмица Найденов официално призна, че дължимите субсидии няма да бъдат изплатени до 31 януари, както е практиката досега. Той поясни, че най-вероятно сумите ще бъдат платени на два транша - през март и през април.

Все пак ресорният министър на земеделието отказа да се ангажира с конкретна дата и обясни: „Не искаме отново да им дадем дата, която е нереална. Когато имаме точна дата, ще ги поканим, за да им я съобщим официално, към момента това е невъзможно”, обясни Найденов.

Проблемът в случая е, че това са 100% европейски средства, но които в този момент се плащат от българския бюджет. 

„Трябва да ги намерим и да ги дадем от републиканския бюджет. Досега в годините назад, винаги сме плащали субсидиите през месец януари, но никога не сме плащали 2 млрд. лв. по дълга на Милен Велчев“, обясни подробно той, оправдавайки министерството си.

Министърът се извини официално на зърнопроизводителите във връзка със забавените суми. „В януари не беше възможно да го направим, затова още веднъж се извинявам”, каза Найденов.

Въпреки извиненията и оправданията по-рано днес стана ясно, че зърнопроизводителите все пак подготвят национален земеделски протест между 18 и 22 февруари пред сградата на Министерския съвет. За това са взели решение днес представителите на Националната асоциация на зърнопроизводителите по време на извънредния си разширен управителен съвет, който се проведе днес в Арбанаси.

„Неизплащането на директните средства от ЕС, които възлизат на 850 млн. лв. за стопанската 2011/2012 г. засягат пряко или косвено 86 хил. земеделци“, уточни Ангел Вукадинов, председател на асоциацията.

Според него зърнопроизводителите няма да се съгласят на нови срокове за изплащането на субсидиите, защото са чакали достатъчно. "Извиненията на министъра за удължаване на срока за плащанията до 15 март са необходимо, но недостатъчно условие за започване на нови преговори за сроковете", категоричен бе той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
tati
преди 11 години
Аз да Ви кажа какво виждам и знам за тези ЗЕМЕВЛАДЕЛЦИ !!!!!!!От 1994г работя със тях и за тях. Имам си мой личен камион зърновоз и със това се изхранвам вече 18години Навремето като разтуриха държавата разперкаха земята на малки парцели ,който раздадоха на бившите им собственици и другото остана във ново-сформирани земеделски кооперации.Разказаха им играта със кражби по кантарите, манипулациии и врътки със торове,препарати,горива и завличания на стока без да им се плаща след като се изнесе от кооперациите . Същите хора който окрадха тогава кооперациите и ги докараха до фалит после ги изкупиха на безценица и сега вече са голямата работа КРУПНИ ЗЪРНОПРОИЗВОДИТЕЛИ . Зърнопроизводството винаги е било печелившо и сега особeно със тия супсидии си e златна мина. Особено последните три години направиха луди пари. Простата сметка показва при цена от 0.40ст на килаграм жито без ДДС при реален добив средна от 500кг на 1декар /добивите винаги официално ги занижават крият реалния добив по много причини /излиза ,че зърнопроизводителите вземат 200лв на 1декар плюс 30лв на 1декар субсидия плюс връщане на акциз на 4-5л диз.гориво на декар крайната сума за един декар става 234лвА разходите за 1декар са не повече от 80 до 120лв на 1декар. И като имате на предвид че средно се обработват около 10000 хил.декара и нагоре от един зърнопроизводител парите които остават за него при 10000хил.декара х 114лв на декар са 1 140 000 лв. и нагоре според декарите а има зърнопроизводители със 40-50000 хиляди декара и нагоре Още да Ви отварям ли очите или вече се светнахте какви пари се въртят във държавата и се лъжи народа ,че нямало пари, било криза .......................................... !!!!!!!!!!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
swetoslaw.stoyanow
преди 11 години
Можеше да не се купуват скъпите коли за парламента а да се дадат парите на хората.Не стига че са повече от необходимото,ами и супер лукс.За работата която вършат и Дачия им е много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
Melani2
преди 11 години
В правото си са Зърнопроизводителите докога само тютюна ще е с ПРИВИЛЕГИЯ!Чак когато дойдат тежките вериги,Мирослав Н.ще разбере,че работата е сериозна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
pecan
преди 11 години
при тези ниски нива на ДЦК не пречи да се направи аукцион.лихвата ще е ниска за едни 3 месечни ДЦК.След 3 месеца ще получим парите от ЕС и ще върнем заема
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Гари
преди 11 години
Миро Найденов какво се оправдава с дълга на Милен Велчев. Нали пуснаха нов облигационен заем точно за да платят вноската през януари и парите 6 месеца отлежаваха в БНБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още