IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фермери очакват тежка година за зърно-производството

Рестрикциите срещу ДДС-измамите ще засегнат законно работещите, алармират от браншовата асоциация

13:57 | 21.05.12 г. 8
<p>
	Голямата суша през есента увеличи и разходите за гориво, използвани от производителите.<em>&nbsp;Снимка: БТА</em></p>

Голямата суша през есента увеличи и разходите за гориво, използвани от производителите. Снимка: БТА

Месец преди началото на жътвата представители на Националната асоциация на зърнопроизводилите правят мрачни прогнози за състоянието на тазгодишната реколта и за възможните загуби, които браншът може да понесе заради нарасналите разходи в производството и ниските добиви, причинени от климатичните промени.

Ако през миналата година себестойността за декар обработваема площ при пшеницата е била средно 120 лева, то заради скъпите горива и торове разходите за производство през тази година се очаква да достигнат около 140 лв. за дка, съобщи зам. предсесдателят на асоциацията Васил Петров.

Песимистичните прогнози се засилват и заради по-ниските зърнени добиви, предизвикани от климатичните промени. Вместо планираните над 4 млн. тона пшеница общо в страната, може да бъдат прибрани около 3,5 млн. т, съобщи Ангел Вукадинов, председател на асоциацията.

Незапомнената за последните 50 години суша от края на лятото и есента на миналата година, оказа негативно влияние за развитието на посевите при тяхната сеитба, което според производителите ще доведе и до спад в добивите.

Ако през миналата година средно от декар бяха прибрани между 410 и 420 килограма пшеница, то очакванията за тази година са добивите да се движат между 300 и 350 кг от декар, прогнозира Георги Милев, зам. председател на асоциацията.

Представителите на бранша настояват за адекватна правителствена политика, която да неутрализира и допълнителните тежести за бизнеса, предизвикани от регулациите срещу ДДС-измамите в търговията със зърно.

България приложи частичната дерогация за неплащане на ДДС при зърното с цел да неутрализира ДДС-измамите, извършвани от ограничен брой фирми. С въвеждането й обаче го отнасят всички земеделски производители, които ще продават зърното си, без да начисляват ДДС. В същото време те ще купуват семената, торовете и горивата с начислен данък, който ще им бъде възстановяван от данъчните след повече от три месеца, което отново е за сметка на производителите.

Тази тежест плюс липсата на субсидии за покриване на част от акциза за горивата допълнително ще натовари себестойността на производството, припомнят от бранша. Въпреки обещанията за възстановяване на акциза, финансовото министерство все още бави законовите промени, без които то не може да се прилага.

От бранша не могат да прогнозират дали увеличените им разходи ще бъдат компенсирани от по-високите цени за пшеницата, тъй като зърното е борсова стока и цената й се определя от реколтите в Украйна и Русия.

"Ако цените останат като миналогодишните, зърнопроизводителите трябва да поемат завишените си разходи за своя сметка, тъй като втора година правителството не планира национални доплащания към европейските субсидии. Известно е, че Еврокомисията ги прилага като буфер за покриване на загубите при подобни тежки годиини", коментира още Васил Петров.

Бизнесът е притеснен от още една замисляна от правителството регулация, която ще се въведе с новите промени в Закона за акцизите и данъчните складове. Тя предвижда да се въведат разходомери и за ведомствените бензиностанции, така че данъчните да контролират дистанционно и тези продажби.

Въпреки че фермерите нямат подобни бензиностанции, голяма част от крупните арендатори разполагат със собствени складове за горива, където складират значителни количества нафта, необходима за жътвата и сеитбата.

„Въпреки че тези цистерни не продават гориво, според предложените промени ние трябва да ги регистрираме като ведомствени бензиностанции, което означава нови непосилни разходи за поризводителите“, коментира за Investor.bg Радослав Христов, зам. председател на асоциацията.

От бранша настояват за спешни разговори с представители на правителството, където да поставят своите искания за ограничаване на държавните регулации в сектора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
mikewolf
преди 11 години
То така си е всяка година. И миналата година очакваха лоша реколта, и по миналата и...... все така. Агнешкото срещу Гергьовден и Великден, поскъпва заради по скъпа зоб, марулите заради студената зима, яйцата заради нови условия, доматите заради ...... и т.н включително и реколтата заради увеличение цената на тока и парното . Все така си е било от татово време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
Radislav
преди 11 години
Това са не повече от 1 % от всички Земеделски производители, за които ти говориш. Останалите 99% си работят като всички останали граждани и получават нормални надбавка (печалба) за своя труд и това при нормална година. И точно тази въпросна печалба се реинвестира обратно в земеделието. А относно 1 % за които ти говориш не виждам нищо лошо в това, все пак е нормално да има и преуспяли хора в този сектор. И не е човешко или морално веднага да се завижда за успехите на другите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
emilyyyyy
преди 11 години
Rado не е отстрани , счетоводител съм точно на такива от бранша .. всяка година си купуват нов джип , и всяка есен по един месец на екзотични дестинации .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 1
Radislav
преди 11 години
Защо говорите неща, които не разбирате. И какво е това човешко качество, което те кара винаги да гледаш завистливо на нещата, вместо да влезнеш на другите в положението. Отстрани е винаги лесно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
Гари
преди 11 години
Ами то 1 млн. печалба от нивите пари ли са? За кое по-напред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
Боян
преди 11 години
Затова цената на земята непрекъснато нараства, предполагам ще е от големите загуби като се обработва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
Димитър Цонев
преди 11 години
До emilyyyyЗалагаш панелката, арендоваш земя, купуваш си тракторчеи после Малдиви, Бентли, яхта....каквото искаш:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
emilyyyyy
преди 11 години
ох горките те .. няма да им стигнат парички за круизи до Малдивите и за ново бентли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още