IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият проектобюджет орязва само плащанията за единица площ, каза агроминистърът

Зърнопроизводителите ще получат около 26 лв. за декар, което е по-малко дори от средствата за тази година

15:14 | 10.11.11 г.
<p>
	За първи път парите в растениевъдството са орязани, но в животновъдството са гарантирани</p>
<p>
	Снимка: БТА</p>

За първи път парите в растениевъдството са орязани, но в животновъдството са гарантирани

Снимка: БТА

Ако бюджетът за земеделие остане в рамките на 340 млн.лева, намалени ще бъдат само парите по схемата за единица площ. Държавните помощи остават гарантирани. Това обяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов по време на среща с браншовите организации от земеделието за обсъждане на Бюджет 2012, предаде БТА.

Найденов обясни, че през тази година общата субсидия за единица площ от европейските и националните плащания е трябвало да достигне общо 32,50 лв. за декар, от които 22,50 лв. са европейските и 10 лв. националните средства.

С новия проектобюджет обаче парите от националния бюджет ще се редуцират до 3,00 - 3,50 лв., с което общият размер на субсидията за единица площ остава в рамките на около 26 лв. за декар. Това е по-малко дори от тазгодишните плащания от близо 28 лв.

Земеделският министър посочи, че с бюджет от 340 млн. лева гарантирани ще бъдат средствата за национални доплащания на глава добитък от 71 млн. лв., за тютюнопроизводителите - 73 млн. лв, както и над 100 млн. лв. държавни помощи за зеленчукопроизводители, картофопроизводители, свиневъди и др.

Средствата по схемата за единица площ от общо 310 млн. лева, в които 240 млн. лв са бюджетните плюс компенсацията от 70 млн. лв. за невъзстановения акциз през 2011, ще бъдат редуцирани с новия проектобюджет до около 100 млн., каза земеделският министър.

Представителите на браншовите организации изразиха силното си недоволство от този проект. „Намаляването на парите за национални доплащания ще доведе до силното намаление на рентните плащания с около 5 лв. на декар“, прогнозира Христо Цветанов, председател на Асоциацията на земеделските производители в България.

Рентните плащания върху земята са свързани с директните плащания за единица площ и имаха своята социална роля, припомниха и зърнопроизводителите. За миналата година те са изплатили като рента на собствениците на земя 1 млрд. лева, каза председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов.

В писмото до медиите и до премиера Бойко Борисов от днес не е искана оставката на финансовия министър Симеон Дянков, уточни още в отговор на въпрос Христов. По думите му обаче отказът на Дянков от подписа му под финансовата рамка от септември, в която е заложен бюджет от 570 млн. лева, е "махленска проява" и
предизборен ход.

"Дали ще има протести или не, това ще реши премиерът Борисов в зависимост от това каква рамка ще подпише. Ако тя е за 340 млн. лева - ще има, ако е за 570 млн.лв, за каквото настояваме, няма да има", каза още Радослав Христов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:33 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още