IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дянков: Парите за зърнопроизводителите може да се преразпределят в други сектори

Асоциацията на зърнопроизводителите обяви днес безсрочни национални протестни действия, заради драстично съкратен бюджет

17:12 | 09.11.11 г. 6
Дянков: Парите за зърнопроизводителите може да се преразпределят в други сектори

От Кремена Стайкова

Националната асоциация на зърнопроизводителите обяви днес безсрочни национални протестни действия заради орязаните средства за земеделие в Бюджет 2012.

"Надявам се, че са достатъчно разумни да не стачкуват и да блокират страната. Ако обаче тръгнат да го правят, ние сме в процес на бюджетна процедура и тези пари, които сега им се дават от бюджета, лесно могат да бъдат преразпределени към другите сектори“.

Така Симеон Дянков отговори на зърнопроизводителите, съобщи Dnes.bg.

„Животновъдите съм убеден, че ще са много радостни, ако получат допълнителни пари от бюджета, и това ще е напълно възможно и аз ще съм първият, който ще го предложи", каза още Дянков.

Според земеделците в проектобюджета държавната субсидия за тях е намалена, защото в споразумението им с кабинета било записано, че цялата сума трябва да бъде 570 млн. лв. Но проектобюджета предвижда те да получат  340 млн. лв.

Фермерите поискаха още 230 млн. лв. субсидии, както и разговор с премиера Борисов преди гледането на Бюджет 2012 на първо четене в Народното събрание, което трябва да стане следващата сряда.

Финансовият министър обаче поясни, че не става въпрос за допълнителни средства, защото ресурсът за земеделското министерство догодина ще е същият, какъвто е бил за 2011 г.

"Въпросът е свързан с преразпределението на бюджета на министерството в рамките на този бюджет", обясни Дянков. "Спорът е не, че сме им намалили парите, а дали парите, които сега отиват в други сектори, трябва да се компенсират на зърнопроизводителите", каза той.

"Отговорът е "не", няма да се компенсират. Това са възможностите на бюджета и не е редно един сектор, който вече 6-7 години е получавал големи държавни субсидии, да продължава всяка година да иска по-големи и по-големи държавни субсидии", категоричен бе министърът.

По думите му към държавната субсидия може да се прибавят и европейските средства, които всяка година се увеличават с 10% за единица площ специално за зърнопроизводителите.

"Мисля, че е доста неразумно да се стига до този тип спорове с държавата", категоричен беше Дянков.
Стана ясно, че с парите, за които се борят зърнопроизводителите, ще се субсидират други сектори като животновъди, пчеларство, зеленчукопроизводство.

"До тази година с проектобюджет 2012 г. никога от държавния бюджет не са давани пари за животновъди и други растениевъди", заяви той.

Тази година 60 млн. лв. са предложени да отидат при животновъдите. Към тях ще бъдат добавени и още около 65 млн. лв. европейски плащания, и така ще се субсидира секторът, който по думите на Дянков, досега въобще не е бил покриван от държавния бюджет.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:45 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 1
bate Goiko
преди 12 години
Зърнопроизводителите тази и миналата година изкараха много пари, не бива да бъдат нагли, Дянков много хубаво им е казал. В Гърция виждаме ефекта от прекомерните субсидии, 15 години заливаха производители, износители и всякакви други със субсидии, накрая фалит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 4
Бате Пешо
преди 12 години
Maрек не коментирай неща които не разбираш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 3
Bouns
преди 12 години
Като чета първите два коментара, се чудя тия комунисти ли са, 15 - годишни или изкукали старчета.............. САМО ТАКА ДЯНКОВ, зърнените култури са толкова скъпи, че трябва земеделците да дават на животновъдите, а не да ламтят за помощите им!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 7
remarek
преди 12 години
Прав е Дянков. Всеки иска да откъсне нещо от държавата и ако може да е или без да го връща, или без да работи. Крайно време е земеделци, животновъди, БАН-ци да вземат да се модернизират и после с чиста съвест да искат нещо отгоре. А като чета двата коментара по-долу ме хваща страх по какъв наивен начин разсъждават хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 8
Internet
преди 12 години
Дянков полуечи спешна заповед от Туквата Борисов да намери нови пари за магистрали и лентички.Боже, докога тези ще ни управляват?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 7
all_trader2
преди 12 години
Симеон Дянков под диктовката на своите и наши господари пристъпва усилено към ликвидаране на държавата и народа - днес зърнопризводителите вчера БАН и Държавния резерв а утре какво ще бъде закрито .... България .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още