IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орязването на бюджета за земеделие тласка фермерите към нови протести

С 230 млн. лв. по-малко са средствата за съфинансиране, заложени в проектобюджета за 2012 г., съобщи земеделският министър Мирослав Найденов

12:31 | 03.11.11 г. 2
<p>
	Досега фермерите не са получавали максималния размер национални доплащания към евросубсидиите</p>
<p>
	Снимка: БТА</p>

Досега фермерите не са получавали максималния размер национални доплащания към евросубсидиите

Снимка: БТА

Представителите на две от най-големите браншови асоциации в земеделието - на зърнопроизводителите и на земеделските производители, изразяват категоричното си несъгласие с драстичното орязване на средствата за национално съфинансиране, заложени в проектобюджета за 2012 г.

Това обявиха за Investor.bg председателите на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов и на Асоциацията на земеделските производители в България Христо Цветанов по повод одобрения от кабинета проектозакон за бюджет 2012 г., внесен в парламента на 31 октомври.

„Хората са изумени от факта, че през септември правителството подписа с браншовите организации споразумение, в което залагаше 500 млн. лв. за национални доплащания и държавна помощ за земеделието. Само два месеца по-късно се оказва, че предвидените средства са само 340 млн., което е с цели 230 милиона по-малко“, коментира Радослав Христов.

Още в понеделник от асоциацията са поискали среща с премиера Бойко Борисов, но до този момент нямат потвърждение за провеждането й. Производителите са в готовност за протест и ако не ни бъдат обяснени мотивите за орязването, не виждам как бунтовете ще бъдат спрени, допълни Христов.

Управителният съвет е насрочил заседание на 8 ноември (вторник), на което ще се вземе решение за протестите, обясни още браншовикът.

Според председателя на асоциацията на земеделските производители Христо Цветанов е притеснителен фактът, че няма никакво обяснение как ще се разпределят по подсектори орязаните 340 млн. лв. Той припомни, че хората от бранша неслучайно настояваха през следващите две години правителството да отпуска максимално допустимите средства за национални доплащания, което ще осигури икономическа ефективност на бизнеса.

„Настоявахме за предсказуемост и яснота за размера на субсидиите, защото така стопаните обвързват кредитирането си с размера на получените субсидии“, поясни и Радослав Христов. Той припомни, че от влизането на страната в ЕС досега нито едно правителство не е гласувало пълния размер за национални доплащания към еврофинансирането за обработваемата земя.

Затова и в меморандума, подписан през септември, зърнопоризводителите са поискали 310 млн. лв. от общия ресурс да бъде за максимално съфинансиране, така че на декар обработваема площ да се получават близо 34 лв. При сегашното орязване тези пари са били намалени от 310 на 100 млн. лв., сочи неофициалната информация, която получихме, обясни Радослав Христов.

В интервю за БНТ земеделският министър Мирослав Найденов призна, че не може да спре земеделските протести, като подчерта, че очаква при обсъждането на бюджета, да се постигнат промени.

В агроведомството е създадена работна група, на която е възложено да търси резерви при така представения проектобюджет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
pet5555
преди 12 години
Субсидии от бяджета, правилно ще е ако буде задължен всеки зърнопроизводител да предлага процент от полученото зърно за хляб на хората. Иначе се получава така че бедни, пенсионери, безработни отделят от своите пари да съберат 34 милиона за "октопода" зърнопроизводителите следят световните цени на зърното и го продават по тия цени. Министъра обяснява че не може да се бърка в цените.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Батя
преди 12 години
Стига сте ревали!Вие земеделците сте най-облагодетелствани в тая световна криза която се вихри!И пак ревете са субсидии и подпомагане. Наглеци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още