IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зърнопроизводителите се споразумяха с правителството, протестите спират

Ако до 30 април не бъдат изплатени субсидиите на всички земеделски производители, министърът на земеделието ще си подаде оставката, обеща премиерът

14:47 | 22.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Зърнопроизводителите се споразумяха с правителството, протестите спират

Ако до 30 април не бъдат изплатени субсидиите на всички земеделски производители, министърът на земеделието Мирослав Найденов ще си подаде оставката. Това каза премиерът Бойко Борисов след подписването на споразумение с протестиращите зърнопроизводители. Протестите на земеделците се прекратяват, съобщи БНР.

До края на април ще бъдат изплатени и европейските субсидии, и националните доплащания на всички коректни земеделци. Национални доплащания ще получат само тези, които не са длъжници на бюджета. В срок от 15 дни след като си платят данъците, и те ще си получат субсидиите, гласи споразумението. Провал в тази точка ще означава оставка на земеделския министър.

Според постигнатите договорености от 1 април ще бъде създадена работна група от представители на ДФ "Земеделие", земеделското министерство и зърнопроизводителите, която ще обсъжда и решава всички спорни казуси и жалби на земеделци по отношение на обработваемите площи и очертаването им.

От 1 юни на земеделските производители ще бъде възстановяван акцизът за използваните горива. В едномесечен срок ще бъде изготвен план за размера на националните доплащания, които ще се полагат до 2013 г. Така зърнопроизводителите ще могат да си правят допълнително разчетите.

И тази година земеделците ще платят данък върху 40% от доходите си. Тези пари обаче ще им бъдат компенсирани с държавна помощ.

Засега протестите спират, обявиха зърнопроизводителите. Ако споразумението не бъде изпълнено, те ще бъдат подновени на 30-ти април.

Междувременно БСП призова земеделските производители да не спират с протестите, според социалистите подписаното днес споразумение с правителството било поредната лъжа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още