IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел разреши на България да отпусне 70 млн. лв. за акциза на горивата

Нотификацията ще важи за 2012 г., като средствата са предвидени в проектобюджета за сектора

17:29 | 06.12.11 г.
<p>
	Протестите тръгнаха от площада пред Народното събрание</p>
<p>
	Снимка: БТА</p>

Протестите тръгнаха от площада пред Народното събрание

Снимка: БТА

Европейската комисия е одобрила исканата от България нотификация (разрешение) за намаления акциз на горивата за земеделските производители и до десетина дни ще бъде обнародвана в официалния вестник на Европейската комисия.

Това съобщи земеделският министър Мирослав Найденов след днешната среща с представители на основните браншови съюзи от сектора.

Одобрението важи за държавна помощ от 70 млн. лв., с които да се покрие процент от акциза на горивата за всички земеделски производители, включително животновъди и зеленчукопроизводители.

Искането за нотификацията беше подадено от агроминистерството в ЕК на 10 май 2011 г. и ще влезе в сила от началото на месец януари 2012 г., припомниха от ведомството.

Късното депозиране на българското искане и безкрайните обещания, които администрацията на ведомството даваше на зърнопроизводителите с твърдението, че Брюксел ще одобри помощта още през тази година, бяха сред поводите на зърнопроизводителите да стачкуват.

На днешната среща в агроведомството присъстваха всички браншови асоциации без представители на зърнопроизводителите, които в същото време протестираха пред сградата на Министерския съвет с напразното очакване да бъдат приети от премиера Бойко Борисов.

При срещата си с Найденов представителите на останалите браншови съюз са изразили несъгласието с политизирането на протестите и искането на оставките на двамата министри Мирлослав Найденов и Симеон Дянков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още