IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фермерите ще блокират София, по-скоро в защита на своята чест

Нарекоха ни „терористи” и „рекетьори”, чашата на търпението преля, заявяват от стачния комитет в декларация до обществеността

10:27 | 06.12.11 г. 16
<p>
	Строените на площада трактори</p>
<p>
	Снимка: БТА</p>

Строените на площада трактори

Снимка: БТА

На деветия ден от протестите стачният комитет на земеделските производители реши мирният протест да приключи в София, където от 12 часа на площада пред храм-паметника „Александър Невски“ десетки хиляди фермери ще изразят недоволството си от липсата на диалог с правителството.

Още снощи стотици трактори заеха определените им от столичната община места в центъра на града. Хората са решени да продължат мирната си демонстрация до 17 часа утре, когато изтича даденото им разрешение от общината.

„От две години водим диалог с правителството с очакване да получим ясни правила, прозрачност и лоялност. Вместо това срещнахме само неизпълнени обещания, ненаписани правила и откровени лъжи“, посочват от стачния комитет в обръщение до обществеността.

С днешния митинг в столицата хората от бранша искат да изразят протеста си не толкова заради неизпълнените ангажаменти по отношение на бюджетните субисиди за сектора, колкото да докажат пред обществеността, че не са готованковци, които настояват само за пари, коментира за Investor.bg зам.-председателят на асоциацията на зърнопроизводителите Радослав Христов.

„Получихме само арогантно отношение към сектора, нарекоха ни „терористи”, „рекетьори”, а в хорските уста бяхме просто „зърнари”. Чашата на търпението ни преля“, посочват в декларацията си до обществеността от стачния комитет.

Като припомнят, че селското стопанство остана един от малкото печеливши отрасли в страната, земеделците изразяват негодуванието си от факта, че "беше използвана цялата държавна машина за злепоставянето ни".

Наказани сме и от природата заради незапомнената суша тази есен, заяват производителите. Те предупреждават, че липсата на валежи може да се отрази пагубно върху зърнената реколта през следващата година, което ще рефлектира върху доходите им.

Въпреки че управляващите гласуваха проектобюджета с непълния размер на националните доплащания, от бранша все още таят надежди, че ще получат обещаните им 570 мл. лв., разписани с меморандума от септември тази година.

Стачкуващите продължават да искат оставките на министрите на земеделието и финансите, които според тях са най-големите виновници за орязването на парите за растениевъдството.

Пред Нова телевизия земеделският министър Мирослав Найденов още веднъж заяви, че възможностите на бюджета не позволяват браншът да получи още 230 млн. лв.

На журналистически въпрос дали би подал оставката си, преди два дни Найденов обясни, че е министър не само на зърнопроизводителите, но и на всички останали аграрни сектори, чиито интереси се опитва да защитава с проектобюджета за 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 2 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Ние живеем в една наистина Уникална страна, в която държавата провежда целенасочена политика на расизъм и геноцид спрямо мнозинството в нея, спрямо коренното й население, за да запази популацията на малцинството и да гарантира интересите му, които се изразяват основно, в паразитиране му на нейн гръб. Расизъм в страната ни реално има, но той не е по отношение от страна на българите към ***, а от страна на държавата към българите, в полза на ***! Хубаво си живеят олигарсите, ДА!Българите от 9 милиона за 22 год. се стопиха до 6 милиона. Ако останем 1-милион, ще е май, най-добре за олигарсите мутри. Тези, които ги подкрепят, като обиждат и злобеят, в безсилието им, само пяна и вампирски думи бълват. Но, "Когато фактите говорят и боговете мълчат". Фактите са: българската нация изчезва!!!"Ние решаваме какво да бъдем - преграда или мост!"Ежедневно и ежечасно, чрез своите мисли и постъпки човекът избира на кого той иска да служи на Силите на Светлината или на Силите на Тъмнината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 3
Longin
преди 12 години
Патилане,ти каква точно религия изповядваш и каква партия или политическа идеология подкрепяш ? питам защото при коментираните новини тук така и така прекарваме голяма част от времето в четенето твоите мнения , та си кажи направо - та да се опознаем по добре .. ;)т.е. на въпросите от типа "Кто виноват?" е очевидно че имаш отговорите, ама е хубаво да застъпиш и областа "Что делат?" поне малко , а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
България е в безпрецедентно състояние на полуколония. Разграбена и с изцяло разбита икономика. Населението е в нищета, без переспективност, в масов геноцид. Половината от нацията е прогонена по слугинаж в Европа, а останалата част в страната, включтелно родните ни майки и бащи умират вместо да живеят. Затворите се препълват с младежи тласнати без работа към престъпления. Безчовечни чужди колонизатори назначават продали се жалки души-агенти за министри и водещи политици в България, като(Иван Костов,Агент Гоце,Сергей Станишев,Милен Велчев,Сакс Кобурготски,Бойко Борисов,Симеон Дянков и поредица други)да унищовават българската нация с действия и закони. След 22 години преход от централизирана икономика към свободен пазар, България е почти напълно разграбена държава с олигархично управление, с ликвидирана индустрия и селско стопанство и раздрънкана икономика, като цялата тая бананова колиба се крепи на ежегодния чист приход на над 2 милиарда евро от над 1 милион български гастарбайтери, пръснати из фермите и клозетите на цяла Европа. Аз мисля, че България вече е латиноамериканска република, бананова република.Тези хора, които управляват България днес, я управляваха и преди. Те са същите или техните наследници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Доволни са да сме аборигени-роби. Това, че икономически сме зле, че *** престъпност излиза извън контрол, че ни ръководят 22 години мафиоти тях не ги интересува. Казват му "няма проблем" и толкова! Всичко в името на печалбата, всичко в името на парите! Всичко е пари и власт, власт и пари" Конграчулейшън(както казва Борисов), Първокласна порода стадо, качествен материал, породата е супер! Конграчулейшън на всички.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 2
Kristian
преди 12 години
Aman verno ot takiva bol6eviki kato teb,koito sa qvno na honorar v nqkolko foryma.''...,ako osvobojdenieto idvalo ot istok,to naistina e osvobojdenie...'' Komynqgite ste v ofanziva mai.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 2
donmuftacho
преди 12 години
аман от философските ти исказвания, защо не кажеш нещо конкретно, нима България ще спечели от парализирането на столицата с трактори или от затварянето на пътни артерии и граници, видя примера който дадоха малко по-на юг, защо трябва да се наливат всички пари само в един сектор, много бързо забравихте, че точно в този сектор имаше най-много злоупотреби с евро пари, забравихте безбройните машинации със заменки на земи и субсидии за пустеещи земи, покупки на товарни коли тип джипове за по 200 бона, протестират за системата която те сами изградиха, сами направиха така че 3-4 крупни производители да контролират политиката в отрасъла а останалите сега се усетиха че за тях няма достатъчно, какви ти попове....времето за стачките отмина, беше преди няколко години когато някои хора си правиха палати на брега на морето, други пък строиха едни стени с колосални бонусчета, трети пък си правиха пикник на съмотни островчета....къде беше тогава ТИ? защо не скача тогава??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 0
data
преди 12 години
Абе да не бъркам нещо аз , ама не се ли субсидираше нещо което е на загуба ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Съберат ли се в България двама-трима единомишленици, винаги един излиза агент-провокатор и всяко свято дело бива опорочено. Ето това сме българите.... Остава ни, поне да се разкаем пред децата си, ако е останала малко човещина у нас...... На "българския казан не са му нужни дяволи, достатъчно Поп Кръстювци си имаме. Единият си ТИ.Не само фермерите цяла България трябва да излезе сега! А не да се обвиняват хорицата от хубаво не са излезли нали......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 3
Патилан
преди 12 години
Според едното историческо разбиране, ако освобождението идва от Изток, то наистина е освобождение, а ако идва от Запад , то е поробване.ДЪЛГООЧАКВАНОТО ОСВОБОЖДЕНИЕ ИДВА......може да се оприличи, както едно време българите са очаквали руснаците да минат дунава!Ако имаше гражданско общество, до сега да са изметени плондерите от парламента.Щяха да бъдат изкарани на площада, целият народ да ги види.Тракторите тръгват... БДЖ какво чакат...а пенсионерите....а лекарите...а безработните?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 4
donmuftacho
преди 12 години
Всеки вика ДАЙ! дай, не чух предложение нито от "зърнарите" нито от синдикатите нито от никой стачкуващ откъде да дойдат тия пари? излизат с лозунги оставки, махайте се, мафия ала бала, ами къде спаха преди години когато получаваха с около 60% по-малко пари ? все пак в тая сфера има още много хора които също чакат, не е справедливо да искат 80% от всички пари да са за зърно което те после така или инъче изнасят и налагат високите цени на продукцията у нас, има и зеленчукопроизводители, животновъди и още куп хора които се занимават със земеделие......и те имат кредити !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още