IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фермерите ще блокират София, по-скоро в защита на своята чест

Нарекоха ни „терористи” и „рекетьори”, чашата на търпението преля, заявяват от стачния комитет в декларация до обществеността

10:27 | 06.12.11 г. 16
<p>
	Строените на площада трактори</p>
<p>
	Снимка: БТА</p>

Строените на площада трактори

Снимка: БТА

На деветия ден от протестите стачният комитет на земеделските производители реши мирният протест да приключи в София, където от 12 часа на площада пред храм-паметника „Александър Невски“ десетки хиляди фермери ще изразят недоволството си от липсата на диалог с правителството.

Още снощи стотици трактори заеха определените им от столичната община места в центъра на града. Хората са решени да продължат мирната си демонстрация до 17 часа утре, когато изтича даденото им разрешение от общината.

„От две години водим диалог с правителството с очакване да получим ясни правила, прозрачност и лоялност. Вместо това срещнахме само неизпълнени обещания, ненаписани правила и откровени лъжи“, посочват от стачния комитет в обръщение до обществеността.

С днешния митинг в столицата хората от бранша искат да изразят протеста си не толкова заради неизпълнените ангажаменти по отношение на бюджетните субисиди за сектора, колкото да докажат пред обществеността, че не са готованковци, които настояват само за пари, коментира за Investor.bg зам.-председателят на асоциацията на зърнопроизводителите Радослав Христов.

„Получихме само арогантно отношение към сектора, нарекоха ни „терористи”, „рекетьори”, а в хорските уста бяхме просто „зърнари”. Чашата на търпението ни преля“, посочват в декларацията си до обществеността от стачния комитет.

Като припомнят, че селското стопанство остана един от малкото печеливши отрасли в страната, земеделците изразяват негодуванието си от факта, че "беше използвана цялата държавна машина за злепоставянето ни".

Наказани сме и от природата заради незапомнената суша тази есен, заяват производителите. Те предупреждават, че липсата на валежи може да се отрази пагубно върху зърнената реколта през следващата година, което ще рефлектира върху доходите им.

Въпреки че управляващите гласуваха проектобюджета с непълния размер на националните доплащания, от бранша все още таят надежди, че ще получат обещаните им 570 мл. лв., разписани с меморандума от септември тази година.

Стачкуващите продължават да искат оставките на министрите на земеделието и финансите, които според тях са най-големите виновници за орязването на парите за растениевъдството.

Пред Нова телевизия земеделският министър Мирослав Найденов още веднъж заяви, че възможностите на бюджета не позволяват браншът да получи още 230 млн. лв.

На журналистически въпрос дали би подал оставката си, преди два дни Найденов обясни, че е министър не само на зърнопроизводителите, но и на всички останали аграрни сектори, чиито интереси се опитва да защитава с проектобюджета за 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
1) Подтискайки личността, държавата създава хора-роби, осигурявайки нейното съществуване като паразитира върху човека. Държавата осакатява човека, зомбирайки го, и действително създава армия от роби за своето съществуване.2) На такава държава личности не са и необходими, те дори са вредни и опасни. Те носят революционно начало и опасност от разрушения, тъй като разбират, че такава държава не само не осигурява усъвършенстване на личността, но даже противодейства на това.3) Поглеждайки към историята на развитие на човечеството, започваш да разбираш, че всички революции, а не еволюции, са били свързани с личности, опитващи се да преустроят структурата на държавата, мечтаейки да създадат условия за развитие на личността. 4) Вместо да създаде условия за развитие на личността, съществуващата система на държавни взаимоотношения тласка членовете си към осигуряване на богатства и власт на всяка цена с цената на развитието на алчността, гордостта и несправедливостта.5) Оттук се вижда, че източник на заразата, правеща от хората ***, користолюбци, опитващи се на всяка цена да се сдобият с богатство и власт, потъпквайки всички морални принципи и норми, е държавата, юридическите и правни отношения в която се основават на Първородния грях. Първородният грях е даденост, доколкото всеки един индивид търпи неговите последици. "Роб се става само Доброволно"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
Трактористите ако искат оставката на Дянков, става интересно........Понеже, Борисов нито е дирил, нито е имал предвид Симеон Дянков за финансов министър. Не е и в неофициалните му правомощия да го махне от поста му даже и да не го одобрява(освен ако не иска да го последва съдбата на Кенеди). Високостоящи съветници са му го предложили и той не може да го пипне и с пръст. Дянков трябва да изпълни поставената му задача да принуди България за приеме заробващата помощ на МВФ или на СБ. И тъй като Дянков е американец а не българин емисар на Световната банка и МВФ изпратен да експериментира икономически модел, който да доведе българина до оскотяване включително и това две години и половина да не се разплаща на дребния и среден бизнес, довеждайки го до битиен и професионален колапс......ще излезе че фермерите-трактористи са против САЩ, ако настояват за оставката на Дянков, настоятелно.......Може да ни сполети съдбата на бивша Югославия, Обама да ни прати малко Демокрация с хуманитарни бомбардировки и ракети над София.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
Тракторите тръгват... БДЖ какво чакат...а пенсионерите....а лекарите...а безработните?А Бойко Борисов е една пионка на комисионна за провеждането на Нов световен ред у нас. То не беше грабежлък и лъжи, то не бяха пиар акций на малоумният физкултурник Цветанов, то не бяха обеди и вечери с чужди управници, то не бяха вопиющи молби от Мухобройко и измисленият генерал и гъзолизец Аню Ангелов САЩ да ни вземат под ракетният си чадър. С две думи тотално унищожение и предателство на националните интереси на България, прикривани зад лъжи и акции челящи да отклонят вниманието ни от истината за това което се случва. На всички вече е ясно че проектът "МухоБройко" разработен и реализиран от Луканов и неговият наследник Любен Гоцев скоро ще се срути с гръм и трясък и затова се бърза. Бързат предателите и слугите да откраднат и малкото което е останало от нашата родина. Бързат окончателно да ни погубят като държава и затвърдят американската окупация на България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
stone kold
преди 12 години
бойко хората искат да ти кажат да се омиташ със министерската ти *** и президент под 4ехъл
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
Батя
преди 12 години
"беше използвана цялата държавна машина за злепоставянето ни"Не, вие си се справихте чудесно сами!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още