IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фермерите определят като заблуда преференцията с акциза за горивата

Зърнопроизводителите може да разчитат на държавната помощ едва от 2012 г.

17:40 | 30.11.11 г. 1
<p>
	Тази година фермерите не ползваха преференцията за по-евтино гориво при сеитбата.&nbsp;<em>Снимка: БТА</em></p>

Тази година фермерите не ползваха преференцията за по-евтино гориво при сеитбата. Снимка: БТА

Пълна заблуда за обществото е твърдението, че министерството на земеделието ще осигури за зърнопроизводителите допълнително 70 млн. лв. за покриване на акциза за горивата през 2012 г., тъй като тези пари бяха заложени в бюджета за тази година, но няма да се изплатят на бранша поради провала на администрацията в преговорите с Брюксел за исканата нотификация за държавната помощ.

Това съобщи за Investor.bg секретарят на асоциацията на зърнопроизводителите Румяна Ангелова по повод протестите в бранша и продължаващите преговори със земеделското министерство.

Вече две години зърнопроизводителите не ползват преференцията за покриване на акциза за горивата при сеитбата, тъй като това се счита за държавна помощ и е необходимо изричното съгласие от Брюксел, за да се прилага подобна мярка.

Въпреки че агроминистерството води преговори с Еврокомисията от края на миналата година, като обещаваше на зърнопроизводителите, че още тази есен ще преведе необходимите средства, на практика нотификацията се забави.

Това даде основание на министъра на земеделието Мирослав Найденов да съобщи днес на протестиращите, че тези 70 млн. лв. ще бъдат изплатени допълнително от 340-те милиона лева, заделени за национални доплащания и за останалите подсектори.

„При това отношение на заблуда и непрекъснато отмятане от първоначалните ангажименти от страна на администрацията няма как да спрем протестите. Продължаваме с блокирането на магистралите, докато не получим обещаното“, обясни още Ангелова.

Земеделците очакват второто четене на закона за бюджета, което продължава утре в парламента. В същото време министър Найденов продължава разговорите с ръководствата на браншовите организации, въпреки че и двете страни са наясно, че при липса на допълнителни средства за сектора едва ли ще се стигне до компромис в преговорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Големия размер на държавните субсидии (взети от моите данъци) също е заблуда. Нека да премахнем заблудите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още