IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Земеделският министър не очаква да се стигне до блокиране на граници от фермерите

Секторът ще получи 200 млн. лв. повече през следващата година в сравнение с тази увери Мирослав Найденов

15:21 | 28.11.11 г. 1
Земеделският министър не очаква да се стигне до блокиране на граници от фермерите

„Вярвам в здравия разум на земеделските производители, които осъзнават, че протестите при сегашната икономическа ситуация, са напълно неоснователни. Доказателство за това ни дава фактът, че секторът ще получи с 200 милиона лева повече през следващата година, което противоречи на твърденията на земеделците, че те са ощетени с проектобюджета за 2012 г.“.

Това съобщи министърът на земеделието Мирослав Найденов по повод започналите днес мирни протести на земеделските производители, чиито основен аргумент е орязването на поисканите от тях земеделски субсидии с 230 млн. лв. 

Като направи подробен анализ на общите предоставени средства в сектора от 2009 г. досега Найденов доказа, че през последните три години националните и европейските плащания, растат прогресивно. Министърът обясни, че само директните плащания на площ през 2012 г. ще нараснат на 1,258 милиарда лева, при 1,066 през тази година. Увеличението е 18% спрямо тази година, обясни Найденов.

Друг аргумент в полза на правителството е, че спрямо европейския регламент 73 всяка държава членка на ЕС има право да променя предоставените национални субсидии в националния си бюджет, ако това се налага от специфични обстоятелства. „Сегашната криза поставя страната пред  изключително тежка ситуация, но въпреки всичко ние ще продължим да подпомагаме зърнопроизводството, което отдавна не е губещ, а печеливш отрасъл“, обясни още Найденов.

По последни данни на Института за аграрна икономика е установено, че докато през 2007 г. производителите са формирали загуба на декар произведена пшеница, то през 2010 г. и 2011 г. те отчитат печалба от средно 50 лева на декар.

„Фактът, че сме намалили субсидиите на зърнопроизводителите означава, че имаме желание да подкрепим останалите подсектори от селското стопанство като животновъдство и зеленчукопроизводство, за които преди 2009 г. изобщо липсваше подпомагане“, допълни земеделският министър.

Найденов призова производителите да не се подвеждат по манипулациите на политически партии, които умишлено ги насърчават в сегашните протести.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Имам въпрос към по запознатите по тази тема. Тези субсидии идват от ЕС и от нашите данъци. Един вид всяка година на тези хора се дават милиони левове безвъзмездно. Защо? Т.е. ако аз един път им давам пари през данъците си, защо като отида на магазина си плащам пак хляба и зарзавата който те са произвели с моя помощ (или помощ от ЕС - все тая) когато има такъв вид държавна намеса не трябва ли да има по-ниски цени на най-важното - хляба?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още