IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов прозря в протестите опит за сваляне на кабинета

Успоредно с ефективната стачка в БДЖ от днес на мирен протест излизат зърнопроизводители и еколози

10:20 | 28.11.11 г. 4
<p>
	Бойко Борисов, министър-председател &nbsp; Снимка: БТА</p>

Бойко Борисов, министър-председател   Снимка: БТА

Единственото нещо, което зърнопроизводителите трябва да направят при планирания за сектора бюджет за 2012 г., е не да протестират, а да ни аплодират. Така премиерът Бойко Борисов коментира в интервю за bTV започващите днес мирни протести на зърнопроизводителите, насочени срещу орязването на субсидиите им за следващата година с 230 млн. лв.

С предупредителните протести, които започват от днес в Плевенско, Добруджанско и някои южни райони на страната, земеделските производители настояват правителството да им отпусне пълния размер на националните плащания за декар обработваема земя, както им беше обещано с подписания през септември тази година меморандум, но не беше изпълнено с бюджета за 2012 г.

Като припомни, че меморандумът с браншовиците беше подписан в период, когато проектобюджетът се планираше с растеж от 2-2,5%, който впоследствие се оказа нереален заради последствията на дълговата криза върху европейските икономики, премиерът Борисов обясни, че е нереално браншът да настоява за максимално съфинансиране.

„Преди две години и половина земеделските производители получаваха едва 450 млн. лв. национални средства. За 2011 г. този ресурс е в размер на 1,060 млрд. лв., а през следващата година ще достигне 1,260 млрд. лв., което до голяма степен се дължи на политиката на това правителство“, подчерта премиерът.

Борисов добави, че за първи път бюджетът отпуска допълнителни субсидии за животновъди и зеленчукопроизводители, които преди години не са били подпомагани. Заедно с европейските субсидии в отрасъла ще влязат близо 2 милиарда лева, което е значителна част от парите на данъкоплатците, обясни още Борисов.

Министър-председателят поясни, че преди две седмици е имал разговори с представителите на бранша и че очаква от тях разбиране. По повод намеренията на производителите да блокират границите, Борисов направи аналогия с протестите на гръцките фермери, които „блрокираха, блокираха и се наблокираха“.

По повод започналите днес протести земеделският министър Мирослав Найденов ще даде в ранния следобед извънредна пресконференция, на която ще разясни на какъв етап са преговорите с бранша и какви са възможните алтернативи за следващата година.

Успоредно с продължаващата стачка в БДЖ на протест днес ще излязат и представители на природозащитните организации, които ще изразят недоволството си от решението на министъра на околната среда и водите Нона Караджова да подпише оценката за въздействие на околната среда за златодобива край Крумовград, чийто доклад беше одобрен от висшия експертен съвет през миналата пседмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 2
FINTA
преди 12 години
Дори и да падне правителството не магьосник а не знам какво трябва да дойде, за да се оправи тая каша....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
Jay Gould
преди 12 години
Бойко К***а .... Повече няма какво да се добави :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
Voldemor
преди 12 години
Този селянин и преди ме дразнеше, ама като почна да се изказва по бюджетни теми съвсем се размириса около него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Jay Gould
преди 12 години
"Животът е една голяма сцена и всички ние сме актьори в нея" - Уйлям Шекспир Съпругата на синдикалния лидер Пламен Димитров, Мария Димитрова е в основата на проекта за увеличаване на пенсионната възраст. Димитрова е и началник на Дирекция Човешки ресурси в Националната агенция по приходите. http://***.razkritia.com/124488/%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BB-%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%B8%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD-%D0%BB%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D1%80-%E2%80%9E/Мислих си точно тия дни, че всичко почва да ми намирисва на евтина бурлеска и че може би целта на Боко е около февруари елегантно да се измъкне от властта, а нея самата кой знае на кого ще я пробутат.. Целта е само групировката да се държи на власт. Защото, на въпроса "Какво става с парите за пенсии?" може да се отговори с друг въпрос "Какво става с Мургина?" например, но никой не го задава ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още