IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зърнопроизводители искат оставката на Дянков

В отворено писмо до премиера Бойко Борисов фермерите настояват да получат пълните национални плащания за 2012 г.

12:21 | 10.11.11 г. 10
Зърнопроизводители искат оставката на Дянков

Зърнопроизводителите поискаха оставката на вицепремиера Симеон Дянков заради "недопустимо наглото и безотговорно поведение на европейски държавник и махленската му заплаха към близо 120 хиляди земеделски производители".

Вчера финансовият министър заплаши фермерите, че ако стачкуват, ще им отнеме и парите, предвидени в бюджет 2012. Браншовиците са засегнати от репликата на вицепремиера „Да кротуват, че да не вадя сатъра!”.

В проектобюджета за следващата година средствата за бранша са намалени с 240 млн. лв. заради преразпределянето им по други сектори в земеделието, като зеленчукопроизводство и пчеларство.

Зърнопроизводителите искат оставката на Дянков в отворено писмо до премиера Бойко Борисов, на когото земеделците задават няколко въпроса, свързани с подписания през септември меморандум, с който кабинетът се ангажира да отпусне максималния размер на националните доплащания от 570 млн. лв. за 2012 г.

"Ще се докаже ли отговорното държавническо мислене с изпълнение на подписаните договорености? Или гражданското общество на земеделските производители да прецени само колко струват преговорите, подписите и политиката за смачкване на работещи сектори и тези, които се мъчат да заработят в земеделието, докато не им се каже: мълчете, че иначе по-лошо", питат земеделците в писмото си до премиера.

Зърнопроизводителите питат и останалите държавници, подписали споразуменията със сектора, отказват ли се от отговорните си подписи.

В момента се водят разговори между ръководния екип на Министерството на земеделието и храните и браншовите организации, подписали договорката за бюджетната рамка за земеделския сектор за 2012 г.

Преди нея председателят на асоциацията на зърнопроизводителите Стелиян Стоянов коментира, че иска да чуе мнение за субсидията за сектора и от другите браншови организации.

По думите му орязаният бюджет за 2012 г. ще намали приходите на зърнопроизводителите, а оттам – и на собствениците на земя.

„По-малко средства за производство ще намали производството на земеделска продукция. И да има, и да няма протести, ще се намали производството и ще подтисне всички сектори“, коментира още Стоянов преди срещата.

Още новини за България четете на Dnes.bg 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:11 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
Субсидиите имат социално значение - да направят възможна прехраната от земеделие , а не да увеличават милионните пачалби на "зърнени барони".Субсидията не е даденост а подарък от данъкоплатците на целия ЕС. Когато земеделската продукция поскъпва, земеделието отчита печалби и субсидиите трябва да бъдат преустановени. Ако поизводството стане прекалено печелившо да бъдат въведени данъци. За зърнопроизводители над 50 000декара спокойно може да се въведе дънък вместо субсидия.Браво на Дянков за смелостта и пожелание да продължи в очакваната посока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
stanislavr
преди 12 години
Досега съм виждал земеделци да "изхвърлят" протестно мляко, зеленчуци, дини, плодове, никога зърно. Най богатите земеделци са зърнопроизводителите, другите се борят за хляба и вноската в банката. Има нещо сбъркано в тия субсидии... Но богатите правят лобита и им плащат, бедните хвърлят домати и изливат мляко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
forum_rookie
преди 12 години
Уважаеми SEBULBA, според Вас учителите създават ли БВП? Получавайки заплати от бюджета, те *** на държавна хранилка ли са? Всичките даскали, които са изучили хората, поддържащи селскостопанските машини, те *** на държавна хранилка ли са?А университетските даскали, които "произвеждат" агрономи, получавайки заплати от бюджета, те *** на държавна хранилка ли са? Байгън вече от самозабравили се "данъкоплатци", които си повярваха, че те сарат слънцето да изгрява и да залязва! А и като гледам колко често коментирате в този форум, обземат ме едни съмнения колко голям създавач на БВП сте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
jimaru
преди 12 години
Отново се стига до приказката за жабата и вола. Евро субсидиите са си съвсем правилно насочени и разпределени по отрасли.Големината им съответства на степента на заинтересованост от даден отрасъл (никой не дава пари от любов). С допълнителните национални доплащания нашите управляващи започват да изкривяват нещата - превръщат субсидиите в политически активи. В момента Дянков постъпва като икономист - безпристрастно. В личен план ме удря мене и колегите ми по джоба, но не мога да си кривя душата и да не призная , че е прав ( само за този път, за всичко друго го мразим от сърце)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 0
data
преди 12 години
Абсолютно съм съгласен с казаното , ако не ставаше въпрос за субсидии . Понеже познавам сектора от близо и мога смело да заявя че зърнопроизводителите няма от какво да се оплакват от сегашният размер на субсидиите . Останалите сектори в земеделието са силно подценени в програмата за субсидии а и освен всичко друго именно животновъдството може да създаде работни места на хора с ниско образувание както и да даде възможност за създаване на малки земеделски спопанства .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 0
Батя
преди 12 години
Точно така дата!И да себулба, може да се промени мнението за 2 месеца. Виж как се разви кризата през това време, икон. и бюджетни прогнози вече са съвсем други.Каза си - споразумението е било грешка. И по добре тя да се поправи отколкото заради популизъм да се застраши финансово цялата държава.Още повече че точно зърно производителите няма какво да реват за доп. субсидиране!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 5
SEBULBA
преди 12 години
Вижте какво, не може министър да се отмята от направено споразумение. Хората са направили инвестиции, произвеждат, и изкарват заплатата и на Дянков, и на останалата армия хрантутници. Да съкращава чиновници, полицаи, военни и прочие безполезна ***, но да не пипа клона, на които е седнала цялата държава. Абсолютно погрешно е да се налагат каквито и да е допълнителни рестрикции на частния сектор, защото целият БВП се създава именно там !!!*** НА ДЪРЖАВНА ХРАНИЛКА МНОГО ДОБРЕ ТРЯБВА ДА РАЗБЕРАТ, ЧЕ УМРЕ ЛИ ГОСТОПРИЕМНИКА, УМИРАТ И ТЕ !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 3
data
преди 12 години
Браво на Дянков . Земеделието не е само зърно производство . Не може една прослойка да иска постоянно увеличаващисе субсидии , а другите свери на земеделието да изнемогват . Освен увеличващи се субсидии зърно производителите се радват и на доста високи цени на продукцията си на международния пазар . Така че - още веднъж адмирации за Дянков
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 4
STRAHO
преди 12 години
Този министър все повече ми харесва! Има "топки"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още