IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вълна от протести залива страната в края на годината

Социалното напрежение ескалира в почти всички сектори на икономиката заради антикризисни решения на кабинета

08:42 | 23.11.11 г. 7
Вълна от протести залива страната в края на годината

Социалното напрежение в цялата страна ескалира и е на път да достигне своя пик през следващите дни. Очертават се ефективни стачки и протести в почти всички сектори на икономиката, породени от недоволство на съответните браншове от определени правителствени решения.

Окончателно решение за ефективни стачни действия са взели железничарите, земеделците и двата синдиката КНСБ и КТ „Подкрепа“ срещу новата пенсионна реформа. Лекарите, полицаите и военните служители в Министерството на отбраната до дни ще решат дали да протестират и под каква форма.

Железничарите стачкуват на 24 ноември

Поводът за ефективната стачка в железниците е предложената реформа, според която ще бъдат съкратени над две хиляди души, работещи в железопътния транспорт. Работниците и служителите на БДЖ заявиха, че започват безсрочни ефективни стачни действия на 24 ноември. Тогава всички влакове ще спрат в интервала между 8 до 16 часа.

Сблъсъкът е между синдикалните организации в железопътния сектор и ръководството на БДЖ. Според синдикалните лидери в железниците става въпрос за битка за спасяването на това, което „още може да бъде спасено" от дружеството.

От друга страна ръководството на компанията твърди, че дружеството е във фалит и ще продължи реформите при всякакви обстоятелства. Управлението на холдинга е твърдо решено да доведе докрай започнатата реформа.

Земеделците блокират пътища на 28 ноември

Националната асоциация на зърнопроизводителите обяви безсрочни национални протестни действия заради орязаните средства за земеделие в Бюджет 2012. Заложените пари за сектора са с 230 млн. лв. по-малко от договорените 570 млн. лв. във финансовата рамка, която браншът подписа с правителството през септември.

Земеделците настояват за изпълнение на споразумението от есента, за предсказуемост и яснота в размера на субсидиите. Фермерите предупреждават, че освен блокиране на пътища, се предвиждат и протести в граничните пунктове на България.

Последна актуализация: 23:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
аз бях пуснал един пост само с негови цитати наскоро че от няколко години все излизаме
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
kane
преди 12 години
Целта на Дянков е да осигури добра среда за дивия капитализъм в РБ. За да може големия/огромния капитал да се чуства безсъпротива в РБ. И част от мерките са:Да се унищожат синдикатитеДа се подържа плоския данък с който се облагодетелства само богатия и ощетява средната и бедната част на обществотоДа се премахнат Класовете на тежък труд и тежки увреждащи здравето трудДа се вдигне възрастта за пенсиониранеДа се премахнат болничните дниДа се премахне 2г майчинствоДа се унищожи пенсионната системаДа се намали до крайност помоща при безработицаДа се поддържа ниска мин заплатаДа се премахнат или намалят до мин. платените отпускиДа не се заплаща допълнително за часовете над 40 седмичноДа се унищожи държавното образованиеДа се унищожи държавното здравеопазванеДа се подържа високо ниво на лихвите по депозити в банките Накратко. Да се направи така, както Грийнспан каза:"Аз ще вдигам лихвите винаги щом се налага за да подържам високо ниво на производителност и конкур-я сред работни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
България е на директно управление на Световната банка.Борисов нито е дирил, нито е имал предвид Симеон Дянков за финансов министър. Не е и в неофициалните му правомощия да го махне от поста му, даже и да не го одобрява. Високостоящи съветници са му го предложили и той не може да го пипне и с пръст. Дянков трябва да изпълни поставената му задача да принуди България за приеме заробващата помощ на МВФ или на СБ. Почти еднакъв стил на изказване с популистки цели, както в говоренето на Дянков, така и на неговата леля Кристалина Георгиева, също доскорошен висш служител в свързаната с неприятни впечатления за много страни по света Световна банка.Икономическия геноцид на МВФ и СБ увековечава колониалната система: Сценарият за разрушаване на публичните инвестиции.Реформите на МВФ-СБ имат за цел да доведат до колапс публичните инвестиции. На всички разходни пера се налагат "тавани". На държавата бива забранено да мобилизира своя собствен ресурс за изграждане на национална инфраструктура, пътища, болници и пр. Ръководството на инвестиционните проекти се поема от "международните кредитори". Те определят каква инфраструктура трябва или не трябва да се изгражда, къде да се изгражда и кой да я изгражда. Техният контрол върху инвестициите води до колапс на националните ресурси и увеличаване на външния дълг на страната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Тук имаше няколко нискочели екземпляра на които когато им се изнасяше истината за Дянков.........казваха че това са най-глупавите коментари. Ами явно толкова си е мозъчният им капацитет....А относно Дянков още един път:И тъй като Дянков е американец а не българин емисар на Световната банка и МВФ изпратен да експериментира икономически модел, който да доведе българина до оскотяване включително и това две години и половина да не се разплаща на дребния и среден бизнес, довеждайки го до битиен и професионален колапс, мога само да му кажа това, което *** в новата му родина казват на белите като него : WHITE TRASH.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Нали според лъжеца Дянков щяхме да излизаме от кризата......бре каква стана тя......сега
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
stone kold
преди 12 години
ха сега защо така нали за лумпи гласувахте?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
diado mrass
преди 12 години
"Надувайте момчета - да стане на парчета!...."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още