IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вълна от протести залива страната в края на годината

Социалното напрежение ескалира в почти всички сектори на икономиката заради антикризисни решения на кабинета

08:42 | 23.11.11 г. 7
Вълна от протести залива страната в края на годината

Протест срещу пенсионната реформа на 30 ноември

Двата синдиката призовават за митинг-протест пред парламента на 30 ноември заради намеренията на правителството да повиши възрастта за пенсиониране с една година от 2012 г. и да отпадне добавката за прослужено време.

След като кабинетът предложи тази нова поредна промяна на пенсионната реформа синдикатите обявиха, че социалният диалот е взривен и напускат Тристранния съвет, поискаха и оставката на вицепремиера Симеон Дянков.

Повод за горещите спорове е последното решение на правителството, с което от 2012 г. възрастта за пенсия ще скочи с една година и с по 4 месеца всяка поредна година след 2015 г. Стажът за пенсиониране също ще се увеличава плавно с по 4 месеца на година от 2012 година нататък.

Скандалът придоби сериозни измерения, заради едноличното решение на управляващите да се откажат от споразумението, подписано миналата година и заради намерението им да внесат поправките чрез гласуването на Бюджет 2012. Изненадващо една от работодателските организации – Българската стопанска камара, подкрепи синдикатите по темата за пенсионната възраст.

Допълнителен повод за стачката на синдикатите е предложената реформа в администрацията, според която ще отпадне добавката за натрупан стаж и възнаграждението ще зависи от свършената работа. Синдикатите остро възразиха срещу тази идея с мотива, че тя акцентира върху субективния фактор.

Лекари, полицаи и военни също обмислят протести

Медиците от спешната помощ обявиха готовност за протестни действия. Тяхното недоволство беше предизвикано от намерението на здравното министерство от догодина спешните центрове да преминат към областните болници.

Според управляващите, които внасят проекта за промяна, целта е да се оптимизира работата и да се повишат възнагражденията на лекарите. Но медиците прозряха в това предложение опит за съкращаване на бюджетни разходи и алармираха, че тази стъпка няма да доведе до нищо добро, а само до нови дългове за болниците.

До дни полицаите, военните и цивилните служители в Министерството на отбраната трябва да решат дали да протестират и под каква форма. Те не приемат увеличението на стажа за пенсиониране на военни и полицаи от 25 на 27 години наведнъж от следващата година, а настояват това да става постепенно, както беше планирано в приетата миналата година пенсионна реформа. Те настояват и за по-добри условия на труд и реформиране на сектора на сигурността.

В зависимост от това дали привилегиите за военните ще бъдат отнети, ще бъде взето и решението за протест. Военните по закон нямат право на протести, но заявиха, че са достатъчно изобретателни и ще успеят да изразят мнението си по адекватен начин.

Дали всички тези протести ще станат факт? Дали реално те ще доведат до жеалните резултати? Дали ще се тушира натрупалото се социално напрежение по браншове, са все въпроси, които остават отворени засега.

Във всички случаи ако проблемите продължат да се трупат без да има диалог между заинтересованите страни, би могло да се стигне до общонационална стачка в ранната пролет на 2012 година, след като тежката зима допълнително ще акумулира социално напрежение, както прогнозира президентът на КНСБ Пламен Димитров. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
аз бях пуснал един пост само с негови цитати наскоро че от няколко години все излизаме
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
kane
преди 12 години
Целта на Дянков е да осигури добра среда за дивия капитализъм в РБ. За да може големия/огромния капитал да се чуства безсъпротива в РБ. И част от мерките са:Да се унищожат синдикатитеДа се подържа плоския данък с който се облагодетелства само богатия и ощетява средната и бедната част на обществотоДа се премахнат Класовете на тежък труд и тежки увреждащи здравето трудДа се вдигне възрастта за пенсиониранеДа се премахнат болничните дниДа се премахне 2г майчинствоДа се унищожи пенсионната системаДа се намали до крайност помоща при безработицаДа се поддържа ниска мин заплатаДа се премахнат или намалят до мин. платените отпускиДа не се заплаща допълнително за часовете над 40 седмичноДа се унищожи държавното образованиеДа се унищожи държавното здравеопазванеДа се подържа високо ниво на лихвите по депозити в банките Накратко. Да се направи така, както Грийнспан каза:"Аз ще вдигам лихвите винаги щом се налага за да подържам високо ниво на производителност и конкур-я сред работни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
България е на директно управление на Световната банка.Борисов нито е дирил, нито е имал предвид Симеон Дянков за финансов министър. Не е и в неофициалните му правомощия да го махне от поста му, даже и да не го одобрява. Високостоящи съветници са му го предложили и той не може да го пипне и с пръст. Дянков трябва да изпълни поставената му задача да принуди България за приеме заробващата помощ на МВФ или на СБ. Почти еднакъв стил на изказване с популистки цели, както в говоренето на Дянков, така и на неговата леля Кристалина Георгиева, също доскорошен висш служител в свързаната с неприятни впечатления за много страни по света Световна банка.Икономическия геноцид на МВФ и СБ увековечава колониалната система: Сценарият за разрушаване на публичните инвестиции.Реформите на МВФ-СБ имат за цел да доведат до колапс публичните инвестиции. На всички разходни пера се налагат "тавани". На държавата бива забранено да мобилизира своя собствен ресурс за изграждане на национална инфраструктура, пътища, болници и пр. Ръководството на инвестиционните проекти се поема от "международните кредитори". Те определят каква инфраструктура трябва или не трябва да се изгражда, къде да се изгражда и кой да я изгражда. Техният контрол върху инвестициите води до колапс на националните ресурси и увеличаване на външния дълг на страната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Тук имаше няколко нискочели екземпляра на които когато им се изнасяше истината за Дянков.........казваха че това са най-глупавите коментари. Ами явно толкова си е мозъчният им капацитет....А относно Дянков още един път:И тъй като Дянков е американец а не българин емисар на Световната банка и МВФ изпратен да експериментира икономически модел, който да доведе българина до оскотяване включително и това две години и половина да не се разплаща на дребния и среден бизнес, довеждайки го до битиен и професионален колапс, мога само да му кажа това, което *** в новата му родина казват на белите като него : WHITE TRASH.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Нали според лъжеца Дянков щяхме да излизаме от кризата......бре каква стана тя......сега
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
stone kold
преди 12 години
ха сега защо така нали за лумпи гласувахте?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
diado mrass
преди 12 години
"Надувайте момчета - да стане на парчета!...."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още