IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Земеделци излизат на ефективни протести от понеделник

Стопаните ще затварят пътища, имат готовност да блокират и няколко гранични пункта, съобщи председателят на Асоциацията на земеделските производители Христо Цветанов

16:48 | 25.11.11 г. 3
Земеделци излизат на ефективни протести от понеделник

Земеделските производители започват ефективни протести от понеделник в цялата страна, както обещаха преди седмица.

Председателят на Асоциацията на земеделските производители в България Христо Цветанов каза за Investor.bg, че хора и машини ще се съберат на повече от 20 пункта в страната, като ще имат готовност за затваряне на пътища и гранични пунктове.

Земеделските производители имат готовност да затворят граничните пунктове Лесово, Капитан Андреево, Русе, Оряхово и Дуранкулак, макар че засега няма разпореждане да се блокира границата, поясни Цветанов.

Христо Цветанов поясни, че през изминалата седмица представители на правителството не са се срещнали с представители на браншовите организации в сектора на земеделието, за да се обсъди бюджетът за земеделие за следващата година, въпреки че е имало уговорка за разговори.

Цветанов припомни, че през септември беше договорена и подписана от финансовия министър финансовата рамка за сектора за 2012 г. В началото на ноември обаче стана ясно, че заложените средства за национално съфинансиране са орязани драстично.

Междувременно днес пред журналисти в парламента министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов заяви, че не е вярвал, че подписаното споразумение няма да може да се изпълни, съобщи БТА.

Министър Найденов обясни, че вчера е присъствал на конференцията на Националната асоциация на зърнопроизводителите, на която е научил, че стопаните настояват бюджетът за земеделие за 2012 г. да остане съгласно постигнатите договорки.

Найденов допълни, че се е опитал да убеди зърнопроизводителите да се откажат от протестите, както и че премиерът му е казал в телефонен разговор, че може да бъде разрешен по-ниският акциз върху горивото за земеделски нужди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
ivo0101
преди 12 години
Винаги съм бил против държавата да дотира определен бизнес. Като не е ефективен нека да се изчистим от него!Представете си колко сектори от икономиката в момента имат нужда от дотация (Строителство, производство, търговия ....) ако всеки започне да реве за субсидиии и блокира пътищата....!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
olimpiec
преди 12 години
Супер си го казал.И не само това ами купуват земя по 650-700 лева,че и повче като за последно.Откъде са тия пари и за тая земя,да се чуди човек.Ама кво ли пък все пак сме в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
borilh
преди 12 години
Тия земеделци са супер нагли кучета. Уж нямали пари за дейността си, а 70% от тях карат джипове Х5, мерцедеси и т.н. Е как става така. Преди месец имаше изложения за кучета в Плевен и една надута *** с чисто ново БМВ 5 серия беше препречила пътя на 4 коли. Хората я чакаха да мръдне за да продължат, а тя най-нагло си говореше по телефона. После дойде мъжа й с БМВ Х5 последен модел. Един от хората каза, че този същия е от не знам си кое село и е земеделски производител. Е как става така хем пари нямат хем коли за по 100 карат. Нямам нищо против да ги карат, но реват за субсидии като яре пред майка си. Според мен трябва на 50% да им ги орежат и да ги влеят в животновъдството както и Дянков предлага.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още