IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън декларира, че политиката спрямо Израел няма да се промени въпреки размириците

Президентът на САЩ наруши мълчанието си за протестите в няколко висши училища и посочи, че американците имат право на демонстрация, но не и да отприщват насилие

09:13 | 03.05.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Президентът на САЩ Джо Байдън наруши мълчанието си за размириците в университетските кампуси заради войната в Ивицата Газа заради нарастващия политически натиск.

Байдън коментира, че американците имат право да демонстрират, но не и да отприщват насилие, както и че протестите няма да променят политиката му спрямо Израел, предава Ройтерс.

„Имат право на протест, но не и право на предизвикване на хаос“, коментира Байдън в изказване в Белия дом.

Байдън е сериозно критикуван за реакцията на ситуацията в няколко университетски кампуса, като остави коментарите на говорителите му.

Президентът демократ, който ще се бори за преизбиране през ноември, следва внимателна линия на осъждане на антисемитизма, като същевременно подкрепя правото на младите американци да протестират. Тактиката му е да намери начин да ограничи дългосрочните политически щети.

Байдън коментира, че и двете страни имат право, че мирното несъгласие е от решаващо значение за една демокрация, но че насилието няма да бъде толерирано.

„Унищожаването на имущество не е мирен протест. Това е против закона. Вандализъм, навлизане, чупене на прозорци, затваряне на кампуси, принудителна отмяна на часове – нищо от това не е мирен протест“, казва той.

Според него САЩ не са авторитарна страна, която да заглуши критиците, но „редът трябва да възтържествува“.

„Несъгласието е от съществено значение за демокрацията, но несъгласието никога не трябва да води до безредици или отричане на правата на другите, така че студентите да не могат да завършат семестъра“, посочва той.

На въпрос дали губернаторите на засегнатите от насилие щати трябва да извикат войски от Националната гвардия, за да възстановят реда, ако е необходимо, Байдън отговаря с „не“.

В отговор на друг въпрос той посочва, че протестите кампусите не са го принудили да преразгледа политиката си в Близкия изток.

Протестиращите студенти призовават за незабавно прекратяване на огъня в Газа и настояват училищата да се отделят от компании, които подкрепят правителството на Израел.

Полицията насилствено е отстранила пропалестински протестиращи в няколко висши училища, както и е премахнала лагера в Калифорнийския университет в Лос Анджелис (UCLA), допълва Ройтерс.

Полицията в Лос Анджелис съобщи в социалните медии, че 210 души са били арестувани в UCLA. Стотици арести са извършени в други университети през нощта.

Демонстрантите в университетите призовават Байдън, който подкрепя правото на Израел да се защитава от групировката „Хамас“, да направи повече за спиране на кръвопролитията в Ивицата Газа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:13 | 03.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още