IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Учени искат патентна защита за българските сортове зърно

Институтите вече продават семената за посев с фиксирани минимални цени

11:23 | 22.08.12 г. 1
<p>
	<em>Качествените български семена издържат на суша и затова са предпочитани от фермерите &nbsp; </em>&nbsp;Снимка:БТА</p>

Качествените български семена издържат на суша и затова са предпочитани от фермерите    Снимка:БТА

Създателите на утвърдените български сортове пшеница не получават задължителните такси за защита на авторските им права (т.нар. royalty), въпреки че законово търговците са задължени да ги включват в цената на продаваното зърно.

За това алармира пред Investor.bg председателят на Стопанската академия проф. Петър Славейков, който поясни, че ще се предприемат действия за патентна защита на българските сортове.

Фермерите в страната масово предпочитат да сеят с качествените български сортове пшеница, царевица или слънчоглед, но поради липса на административни регулации институтите не получават приходи от роялти-таксите, въпреки че по закон 10% от цената на семената би трябвало да се превеждат за защита на авторските права.

Предложението на Селскостопанската академия е правата на учените от агросектора да бъдат защитени чрез Националната служба по зърното, която да прилага нормативните изисквания, регламентирани в патентните закони.

„Както дейците на изкуството извоюваха правото чрез ПРОФОН да получават такси за излъчването на произведенията им, така и Националната служба по зърното би могла да конторолира този процес, така че при търговията със зърно да се проверява дали таксата е включена в цената на сделките“, поясни още проф. Славейков.

В тази връзка ръководството на академията ще потърси съдействие и от агроминистерството, за да могат институтите да започнат да получават съответинте приходи за авторските им права.

Според зърнопроизводители включването на 10-процентната такса в цената би оскъпила българските семена, които в момента са предпочитани пред вносните и заради леко по-ниските цени.

Без да омаловажават труда на българските учени, фермерите подкрепят начинанието за защита на авторските права, но се съмняват, че държавата ще успее да администрира процеса, така че включването на роялти-та да няма обратен ефект и да изкривят пазара на семена в страната.

Представителите на браншовите организации припомниха ситуацията от вчера, когато поради опит за намеса върху цените на семената за посев от страна на академията, имаше опасност от провал на сеитбата.

Поводът беше свързан с временната забрана за продажби, предизвикана от установените случаи на злоупотреби от някои звена на академията, които са продавали качествената пшеница на ниски цени.

Пред Investor.bg проф. Славейков съобщи, че още вреча вечерта е вдигнал тази забрана, след като е провел съответната среща с представителите на браншовата асоциация.

Новите инструкции към институтите са, че са им наложени минимални цени, под които да не продават зърното. В завимост от сортовете пшеница тези прагове варират от 60 до 90 стотинки за килограм. Според него минималните прагове ще бъдат променяни и ще зависят от пазарните цени.

По повод обявената вчера информация, че са засечени злоупотреби от някои звена в академията, които са продавали семената на два пъти по-ниски цени от пазарните, проф. Славейков поясни, че в момента текат проверки, затова не може да съобщи институтите.

На въпроса ни какви санкции ще бъдат наложени при доказани нарушение, шефът на академията обясни, че засега не са разкрити злоупотреби и обеща отговор след окончателното приключване на инспекциите.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
balkando
преди 11 години
На някои може да се струва бюрократично и ненужно, но в следващите десетилетия напред ще се оттласнат стабилните производители на храни, ползващи високи технологи в селското стопанство. Дали ще са 10%, 5% или друго е въпрос на икономически сметки и политическо решение. Важното е да има мотивация за развитие на нови сортове и култури.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още