IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няма изгледи цената на зърното да се понижи

Въпреки че Русия не наложи експортна забрана за пшеницата, международните котировки вървят нагоре

11:25 | 09.08.12 г.
<p>
	<em>Над 4,1 млн. тона зърно бяха добити това лято</em> &nbsp; &nbsp; &nbsp; Снимка: БТА</p>

Над 4,1 млн. тона зърно бяха добити това лято       Снимка: БТА

Въпреки че на вчерашното си заседание продоволственият съвет на Руската федерация не наложи забрана върху експорта на пшеница, каквито бяха очакванията на експертите заради лошата зърнена реколта тази година, световните борсови цени отново тръгнаха нагоре.

Това съобщи за Investor.bg председателят на Асоциацията на земеделските производители в България Христо Цветанов, коментирайки развитието на пазара и очакванията за движението на цените на пшеницата, слънчогледа и останалите борсови култури.

След рязкото поскъпване на изкупните цени на българската пшеница преди месец, производителите с тревога следяха приключването на жътвата в Русия и Украйна, за да установят какъв ще бъде експортният потенциал на двете държави, основни играчи на зърнения пазар в Черноморския регион.

„Въпреки констатациите на руския съвет, че тазгодишната зърнена реколта ще осигури вътрешното потребление и страната ще разполага с количества за износ, неофициалните становища сочат, че този експорт ще бъде минимален“, поясни Цветанов.

През миналата година Русия е изнесла 21 млн. тона хлебно зърно.

Поради очакванията за слаб експорт на държавите от черноморския регион стоковите борси реагираха автоматично и от вчера цените започнаха да се покачват, достигайки 260-270 евро за тон.

Франко пристанище цената в лева за тон пшеница е 540 лева. В същото време изкупните цени от производител се движат между 430 и 460 лв. за тон, в зависимост от отдалечеността на тези сделки от пристанищата.

Въпреки че вътрешният пазар още не е реагирал на световните цени, зърнопроизводителите не очакват ново сериозно поскъпване, съобщи председателят на браншовата асоциация Ангел Вукадинов. Мотивът му е, че световните котировки се покачиха леко, а българският пазар следи строго тези котировки.

Браншовиците отчитат, че заради създалото се напрежение с високите цени по веригата зърно-брашно-хляб цените на вътрешния пазар трудно ще могат да бъдат замразени.

„Дори президентът подкрепи позицията на бизнеса, защото зърнопроизводството изцяло зависи от външните цени и е невъзможно те да бъдат застопорени административно“, коментира Христо Цветанов. Той обясни, че заради лошата реколта тази година и маслодайните култури ще се продават скъпо.

Първите оферти при слънчогледа вече вървят по 860 лв. за тон, което е заявка за сериозно поскъпване и на тази култура, обясни още Цветанов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още