IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Офертните цени за ечемика това лято са със 100 лв. лева над миналогодишните

Качеството на пшеницата тази година е значително по-добро, съобщават производители

10:03 | 03.07.12 г. 2
Офертните цени за ечемика това лято са със 100 лв. лева над миналогодишните

Броени дни след приключването на жътвата на ечемика пазарът се пробва със значително по-високи цени от миналогодишните. Офертите „продава“ в Южна България достигат до 380-400 лв., което е с 80-100 лв. повече от търговията през миналата година.

Това съобщи за Investor.bg председателят на асоциацията на зърнопроизводителите Ангел Вукадинов, отбелязвайки хода на жътвената кампания до момента.

За разлика от пшеницата при посевите с ечемик тази зима бяха засегнати голяма част от площите. Въпреки че през есента бяха засети 1,62 млн. дка с ечемик, заради унищожените посеви се очква да бъдат прибрани около 600-700 хиляди тона вместо очакваните 900 хиляди тона зърно. Средният добив от декар е 370 килограма, поясниха от асоциацията.

В първите дни от жътвата на пшеницата производителите очакват тазгодишното качество да бъде изключително добро.

„За първи път агрономите отбелязват, че хлебопекарните качества на пшеницата са изключително високи, което ще се отрази и на цените“, коментира още Вукадинов. Той обаче направи уговорката, че прави тези прогнози при сухо време и след жътвата, защото при евентуални дъждове качеството на зърното може да се влоши.

На този етап производителите се въздържат от прогнози за търговията, тъй като обичайно пазарът става ясен едва след приключването на кампаниите в Русия и Украйна.

След напоителните пролетни дъждове житните посеви се подобриха, затова и очакванията са количествата пшеница да достигнат 3,7-3,8 млн. тона при прогнозирани през есента 3,4 -3,5 млн. тона.

В късните часове на деня от агроминистерството предоставиха актуална справка за хода на кампанията. По обобщени данни от областните дирекции „Земеделие” към вчерашна дата са ожънати 9,8% от площите  с пшеница, като средният добив до момента е 407 килограма от декар.

Най-много са ожънатите площи в Русе – 31,4%, Плевен – 22,5%, Бургас – 17%, Стара Загора – 16,3% и Велико Търново – 14,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 11 години
Дотациите са хубаво нещо когато има морал. Тея "производители" вземат безвъзмездни средства и ги ползват за хубав джип, хубава къщичка и каквото остане за производството. После идват и ти казват: сори, на зърното цената се определя на пазарен принцип, щото годината лоша и посевите малко и хоп цената на хляба скача. В същото време продават продукцията в БГ на пъти по-висока цена от тази за износ. После върви купувай българското.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
stoiloff
преди 11 години
А получават дотации?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още