IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отново прогнозират цена от 2 лева за килограм хляб

Годината е тежка, очакваме и 2013 година да е такава, коментират от асоциацията на земеделските производители в България

09:58 | 22.10.12 г. 4
Отново прогнозират цена от 2 лева за килограм хляб

Поредните прогнози за цена на хляба от 2 лева за килограм се появиха в публичното пространство през последните дни. Зърнопроизводителите обясниха тези очаквания с лошите климатични условия. Заради сушата под въпрос е реколтата от есенниците, потвърди в ефира на БНТ Ангел Вукодинов, придседател на Асоциация на зърнопроизводителите в България. 

Вукодинов коментира още, че държавата не е изпълнила няколко искания, обещани през последните две години. Едно от тях например е ангажиментът за намаляването на акцизите за горивата за земеделски нужди.

"През тази година и директните плащания за единица площ намаляха от 10 на 3 лева. В Бюджет 2013 година директни плащания за зърнопроизводителите съвсем липсват", коментира още Вукодинов.

Той потвърди, че в други държави има добре развит застрахователен пазар и земеделците могат да се защитят от неблагоприятни условия, а не да разчитат само на помощи от държавата. Според председателя на зърнопроизводителите обаче у нас няма застраховател, който да предоставя застраховка срещу суша. 

Вукодинов обвини правителството в специално отношение към търговците на зърно, за сметка на производителите. "Имаме информация, че в Европейската комисия е изпратено искане за дерогация и намаляване на ДДС при търговия със зърно. В същото време земеделските производители купуват всичко с ДДС", допълни Вукодинов. 

За зам.-председателя на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) Едуард Стойчев е нереалистично цената на хляба да достигне цена от 2 лева. Той обясни, че трябва да стане съвпадение от много фактори - реколтата да е много лоша в региона, да се наложи внос от трети страни (извън ЕС) и то от голямо разстояние, за да стигне до такива високи цени. 

Стойчев посочи още, че около 60-70% от пшеницата, произведена в България, се изнася. "Така че и при много лоша реколта, зърненият баланс сигурно ще бъде гарантиран", допълни още той.

Зърнопроизводителите поискаха помощ от държавата в петък

Държавата ни изоставя в тежък момент, оплакаха се зърнопроизводителите в специална декларация, изпратена до премира Бойко Борисов и председателя на Народното събрание Цецка Цачева в петък (19 октомври). Копие от декларацията е изпратена и до Министерство на земеделието и храните (МЗХ).

Последна актуализация: 13:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
toto 2
преди 11 години
Всичко е сбъркано в БГ и ЕС нищо не е на пазарен принцип ... Нашите зърнопроизводители се научиха да реват предварително за да могат да цицат .Сеят царевица и чакат дядо Боже да се грижи за нея ,ами като нямаш напояване къде си тръгнал бе аланкоолу ,ама всички като държавни служители ги е грижа само да усвоят субсидиите .Като не можеш да отглеждаш царевица ,гледай кактуси :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
pecan
преди 11 години
цените на зърното не зависят от българските производители.те са 450 лв на тон за район централен северна българия.цените на брашното са малко 620 лв на тон с всички разходи по веригата хлябът става около 900 лв на тон.цените са без ддс.те себестойноста на 830 гр заводски хляб в момента е около 90 ст с ддс.едрова и дребнова търговия формират цена в магазинната мрежа около 1,15 лв броя.дори да приемем че пшеницата ще се покачи с 70лв на тон хляба максимум ще стане 1,25 лв 830 гр
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 11 години
И много бързо и лесно усвоиха субсидиите и еврофондовете, къде отидоха всички тези пари? Те не бяха ли именно защото земеделието е много рисково и да покрият загубите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
Pastir2
преди 11 години
Когато реколатата е рекодна, обясняват високите цени с това, че зърното е борсова стока и цената се определя от световните пазари - българските фактори не били важни. Като им се спихне реколтата, веднага забравят, че цените се определят от международните котировки и си калкулират местните фактори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още