IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отново прогнозират цена от 2 лева за килограм хляб

Годината е тежка, очакваме и 2013 година да е такава, коментират от асоциацията на земеделските производители в България

09:58 | 22.10.12 г. 4
Отново прогнозират цена от 2 лева за килограм хляб

С документа от асоциацията на земеделските производители в България отбелязват, че в проекта на Бюджет 2013 е вписана сумата от 240 млн. лева за подпомагане на сектор „Земеделие“. Не става ясно обаче какво е разпределението по браншове и колко точно ще бъде насочено към зърнопроизводството.

Изготвянето на бюджета е направено без участието на земеделските стопани, отбелязват още от асоциацията.
В декларацията е посочено още, че през 2013 година не са предвидени национални доплащания за единица площ и настояват да получат поне толкова, колкото и през миналата година.

Въпреки обещанията от началото на година все още не са въведени и намаленията на акцизите върху горивата за земеделските стопани, от което се ползват повечето фермери в ЕС.

„Дори земеделските производители в съседна Румъния се ползват с преференции в това отношение“, се казва още в декларацията.

Всички тези проблеми са на фона на слабата реколта, оплакват се още от асоциацията. Заради тежката зима и последвалата суша добивите от царевица и слънчоглед достига една около 30% от обичайните си добиви.

Официалните данните на земеделското министерство показват, че към 19 октомври е прибрана реколтата от 97% от засетите с царевица площи. Средният добив е 374 килограма от декар, а общото количество – 1,61 млн. тона. За сравнение през 2011 година средният добив от декар е 553 килограма, а общото количество 2,2 млн. тона.

Сушата влияе неблагоприятно и на есенните култури – при 80% от засетите площи още няма поникване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
toto 2
преди 11 години
Всичко е сбъркано в БГ и ЕС нищо не е на пазарен принцип ... Нашите зърнопроизводители се научиха да реват предварително за да могат да цицат .Сеят царевица и чакат дядо Боже да се грижи за нея ,ами като нямаш напояване къде си тръгнал бе аланкоолу ,ама всички като държавни служители ги е грижа само да усвоят субсидиите .Като не можеш да отглеждаш царевица ,гледай кактуси :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
pecan
преди 11 години
цените на зърното не зависят от българските производители.те са 450 лв на тон за район централен северна българия.цените на брашното са малко 620 лв на тон с всички разходи по веригата хлябът става около 900 лв на тон.цените са без ддс.те себестойноста на 830 гр заводски хляб в момента е около 90 ст с ддс.едрова и дребнова търговия формират цена в магазинната мрежа около 1,15 лв броя.дори да приемем че пшеницата ще се покачи с 70лв на тон хляба максимум ще стане 1,25 лв 830 гр
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 11 години
И много бързо и лесно усвоиха субсидиите и еврофондовете, къде отидоха всички тези пари? Те не бяха ли именно защото земеделието е много рисково и да покрият загубите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
Pastir2
преди 11 години
Когато реколатата е рекодна, обясняват високите цени с това, че зърното е борсова стока и цената се определя от световните пазари - българските фактори не били важни. Като им се спихне реколтата, веднага забравят, че цените се определят от международните котировки и си калкулират местните фактори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още