IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тържищните цени през август са нараснали с 9% на годишна база

Според комисията по стоковите борси и тържищата нетипичното поскъпване е заради неблагоприятните климатични условия и скока на енергията

23:01 | 04.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Тържищните цени през август са нараснали с 9% на годишна база

През юли-август тази година се наблюдава обща тенденция на поскъпване на основните хранителни стоки, като поскъпването, особено на зеленчуците е нетипично за лятото.

Обявяваният от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата индекс на тържищните цени през август е бил с около 9% над нивото от същия месец на 2011 г.

Хранителните стоки, особено зеленчуците, поскъпват нетипично това лято, смятат от Комисията и обясняват това с неблагоприятните климатични условия и скока на цените на енергийните източници.

С изключение на цената на зрелия чесън, цените на всички останали зеленчуци са по-високи спрямо август 2011 година, като полските и оранжерийните домати са поскъпнали двойно - със 100%, а краставиците - с около 70%.

Споре Николай Вълканов от Института за пазарна икономика поскъпването също е "нетипично":

"Едно наистина нетипично за лятото поскъпване при зеленчуците. Единственото обяснение, което може да се даде на този етап е изключително горещото и сухо лято, поради което е възможно зеленчукопроизводителите да са претърпели големи загуби на продукция и брак. Така че се е наложило да компенсират с по-високи цени."

През август леко са поскъпнали захарта, варивата и някои меса в сравнение с юли. Малко по-евтини са малотрайните колбаси, а цените на ориза, скумрията, пилето и каймата са се запазили.

Прогнозата на Вълканов e, че основните стоки няма да поскъпват повече:

"Ще се задържат по-скоро на тези нива. Eдва ли ще поскъпват повече основните стоки като месо, млечни произведения, хляб. В по-дългосрочен план обаче е възможно в рамките на година - година и половина да наблюдаваме по-високи цени при месото и млечните произведения, тъй като горе-долу това е времевият лаг, който отнема поскъпването на фуражите да се пренесe в крайната цена. Нещата не са чак толкова трагични. Освен това при една по-добра реколта през следващата година цените ще се успокоят и постепенно ще слязат надолу."

(БНР)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още