IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СБ: Цените на храните са скочили с 10% през юли

Индексът за храните на Световната банка е нараснал с 6% на годишна база, като е с 1% над предишния си пик от февруари 2011 г.

13:16 | 31.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
СБ: Цените на храните са скочили с 10% през юли

Цените на храните в глобален план са скочили с 10% през юли, което поражда безпокойство за отражението им върху най-бедните, предупреждава Световната банка, цитирана от ВВС.

Банката заяви, че горещата вълна в САЩ и сушата в части от Източна Европа са донякъде отговорни за нарастващите разходи за продоволствие. 

Цените на ключови зърнени храни като царевицата, пшеницата и соята претърпяха най-драматичните ръстове, описани от президента на СБ като исторически.

От юни до юли царевицата и пшеницата са поскъпнали с по 25%, докато соята се е повишила със 17%, според данни на Световната банка. Спаднала е единствено цената на ориза – с 4%.

В САЩ най-голямата суша от половин век причини опустошения върху посевите с царевица и соя, докато в Русия, Украйна и Казахстан тежко засегната бе пшеницата.

СБ посочва, че използването на царевицата при производството на биогоривото етанол, за което отива 40% от добива в САЩ, също е било основен фактор за поскъпването й в Америка.

Като цяло индексът за храните на Световната банка е нараснал с 6% през юли на годишна база, като е с 1% над предишния си пик от февруари 2011 г.

Организацията призова правителствата да подкрепят програми за защита на най-уязвимите слоеве на населението от поскъпналите храни.

„Не можем да позволим тези исторически цени да застрашат жизненото равнище на домакинствата, част от които спират децата си от училище и ядат по-малко питателна храна, за да компенсират по-високата й цена“, изтъква президентът на СБ Джим Йон Ким.

Той посочи, че страните от Северна и Субсахарска Африка, както и от Близкия Изток, са изложени най-силно на високите цени, тъй като внасят голяма част от нужните им храни, които освен това съставляват голяма част от бюджета на населението.

Банката вече обяви, че през изминалото тримесечие царевицата е поскъпнала със 113% в Мозамбик, а соргото (тропическо житно растение) с 220% в Южен Судан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още