IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекордните цени на храните активизираха критиците на индустрията с биогоривата

Еколози се съмняват, че използването на биогорива и енергия от биомаса ще намали вредните емисии и твърдят, че индустрията индиректно вреди на околната среда

13:22 | 16.08.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Рекордните цени на храните активизираха критиците на индустрията с биогоривата

Критиците на европейската индустрия с биогорива се активизираха заради рекордните цени на зърното и засушаването, което влоши реколтата, пише онлайн изданието euractiv.com.

Те вече използват опасенията от продоволствената криза като един от мотивите да убедят европейските власти, че в крайна сметка вредните емисии няма да бъдат намалени чрез биогорива.

Тази година се засили натискът върху Европейската комисия (ЕК) да гарантира, че индустрията с биогоривата няма да влезе в противоречие с околната среда или производството на храни.

Организацията по прехраната при ООН призова миналата седмица да бъдат спрени квотите за етанол в САЩ в отговор на най-лошата суша от десетилетия насам, която унищожи голяма част от зърнената реколта в страната и доведе до рекордно високи цени на царевицата.

В навечерието на изборите в Щатите обаче такава промяна е малко вероятно да се случи

„Положението в САЩ трябва да послужи като предупреждение за Европейския съюз, че липсата на гъвкавост при биогоривата може да доведе до волатилност на цените на храните, особено след като в момента конвертираме над 65% от растителните масла в биодизел", коментира Нуса Урбанчич, програмен мениджър на групата „Транспорт и околна среда“.

В ЕС биогоривата са включени в стратегията за намаляването на вредните емисии, излъчвани в атмосферата. Урбанчич и други еколози обаче са скептични, че това е постижимо.

„Има научни доказателства, че биодизелът може да бъде дори по-вреден за климата от обикновените горива, тъй като има косвено влияние върху горите и торфищата“, коментира той.

Според плановете на ЕС биоенергията, включително енергията от биомаса и биогорива, към 2020 г. ще представлява 50% от добиваната енергия от възобновяеми източници.

Изданието припомня, че от Европейската комисия наскоро коментираха, че не подкрепят надуването на цените на храните, но няма никакви гаранции, че политиката на Брюксел не нарушава този ангажимент.

Близки до европейските власти източници посочват, че Еврокомисията вероятно ще се опита да проучи въздействието от политиките й върху цените на храните и околната среда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:28 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
QI91
преди 11 години
Истината е някъде там... Освен месо и млечни продукти (Дания, Холандия),какви други храни произвежда Европа? Шоколад? Говорим за световния пазар, разбира се. Та въпросът не е елементарен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
Боян
преди 11 години
Истината е следната Европа няма петрол, но произвежда храна кое е по-изгодно за нея да сваля цените на петрола който внася като произвежда биодизел и по този начин вдига цената на храната която изнася или да не го прави? Мисля въпроса е елементарен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още