IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НС извади Пловдивския панаир от забранителния списък за приватизация

Парламентът одобри окончателно промените със Закона за приватизация и следприватизационен контрол

11:24 | 07.02.13 г. 1
НС извади Пловдивския панаир от забранителния списък за приватизация

                                                                                                                   От Мария Папазова

Народното събрание извади от забранителния списък за приватизация Межуданародния панаир в Пловдив с 80 гласа ”за”по време на гледането на второ четене на промените в Закона за приватизация и следприватизационен контрол.

Днешният дебат в пленарна зала се превърна в пореден спор между партиите за това и кой е виновен за всичко, свързано с Панаира.

Вината е на ГЕРБ и БСП, които нанасят последния удар върху Международния панаир в Пловдив, заяви депутатът от ”Атака” Павел Шопов. По думите му днес е един ”трагичен ден за Пловдив”. Той призова всички пловдивски депутати да гласуват против изваждането на Международния панаир от забранителния списък за приватизация. Шопов обвини предишните и сегашните управляващи, че се е стигнало дотук.

„ГЕРБ ще отговаря пред пловдивчани за нанасянето на последния удар“, възмути се Шопов и допълни, че не вижда как кандидатите за депутати от ГЕРБ ще застанат пред пловдивчани.

Менда Стоянова от ГЕРБ се съгласи, че днес е краят на държавното участие в символа на Пловдив. Зам.-председателят на парламента обаче обвини предишните управляващи, че се е стигнало дотук – държавата да има малко над 49% дял. По нейни думи правителството на ГЕРБ е направило всичко възможно, за да спре сделките, чрез които се е стигнало дотам държавата да има миноритарен дял в Панаира.

Георги Пирински от левицата пък контрира, че е смешно да се твърди, че държавата няма права като миноритарен собственик. Пирински призова мнозинството да отвори Търговския закон и да се образова как се управляват дружества.

Диан Червенкондев от ГЕРБ, който е и зам.-председател на икономическата комисия в парламента, пък обясни, че в момента най-добрият вариант е да се намери най-добрата цена за държавното участие.

В спора се включи и Янаки Стоилов от БСП, които поиска да се спре изваждането от списъка. „Преди работещи предприятия сега се дават за скрап“, възмути се той. Червеният депутат беше категоричен, че приватизацията се е изчерпала. Той даде премиер със случилото се с енергоразпределителните дружества. Янаки Стоилов поиска да се намери начин да се изкупят дялове на миноритарни собственици и държавата да възстанови мажоритарния си дял.

„Какво предлагате вие? Да откупим обратно дела, който вие подарихте на собственика на Пловдивския панаир с парите на всички“, попита Менда Стоянова.

Независимият депутат Димитър Чукарски пък обвини и синьото управление на град Пловдив, че се е стигнало до миноритарен дял на държавата.

Думата взе и друг депутат от ”Атака” – Станислав Станилов. Той обясни, че това, което се върши днес, е престъпление срещу българите и сравни приватизацията на Международния панаир с тази на БГА "Балкан".

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
SEBULBA
преди 11 години
ВСИЧКИТЕ СА МАСКАРИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още