fallback

Доставчици на медицински изделия атакуват пред КЗК методика на НЗОК

Протестът е срещу липсата на конкурентност в новия механизъм за заплащане на медицински изделия

15:47 | 13.02.13 г. 3

Водещи доставчици на медицински изделия атакуват пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) новата методика за договаряне на стойността, по която се заплащат от НЗОК медицинските изделия в болничната и извънболничната помощ.

В съобщение до медиите пет фирми от бранша твърдят, че с новата методика, влязла в сила от началото на годината, касата злоупотребява с монополното си положение на пазара на реимбурсираните медицински изделия.

Според компаниите-жалбоподатели методиката не задава ясни и прозрачни критерии за групиране на медицинските изделия по вид и тип и на практика е антиконкурентна. Не е ясно и как ще бъдат класирани офертите, подадени за тях, предвид отсъствието на посочени в спецификацията към методиката качествени характеристики, смятат компаниите. 

Досега действащите правила предвиждаха пациентите да доплащат само разликата между пълната стойност на продукта и частта от цената, реимбурсирана от НЗОК. Новата методика на здравната каса обаче предвижда реимбурсиране само на най-евтините изделия от даден вид и то на 100% от стойността им.

В този си вариант методиката предвижда и задължение доставчиците да осигуряват допълнителни отстъпки от предложената в процедурата цена. Това задължително условие заобикаля закона, според мнението на юристи.

Според експерти промените ще се отразят негативно на пазара на по-скъпите медицински изделия, оборотите на доставчиците ще паднат значително и ще се увеличат цените на съответните артикули. Най-потърпевши обаче ще са пациентите, които могат да се окажат лишени от животоспасяващи, но скъпоструващи медицински изделия, алармират фирмите.

На практика пациентът е лишен от възможността да избере по-скъпо изделие, или пък трябва да го купи самостоятелно, ако иска такова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:10 | 06.09.22 г.
fallback