IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пациенти искат НЗОК да плаща и за скъпи медицински изделия

Пациентски организации и лекари настояват да се преразгледа методиката на касата за плащане на медицински изделия

17:18 | 22.01.13 г.
Пациенти искат НЗОК да плаща и за скъпи медицински изделия

Пациенти и лекари настояват Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да плаща не само медицинските изделия с най-ниска цена, а и по-скъпите.

Пациентски организации и водещи лекари са изпратили писмо до институциите с искане да се преразгледа методиката, по която от тази година НЗОК ще плаща медицинските изделия в болничната помощ. Става въпрос за редица скъпо струващи изделия като изкуствени стави, стентове, клапи, протези и др.

Според новата методика НЗОК ще покрива цената само на най-евтиното изделие от дадена група. Ако пациентът има нужда от друг, по-скъп консуматив, той ще трябва да си го закупи без възможност да доплати само разликата в цената. Това в много случаи може да се окаже непосилно за пациента, тъй като цените на голяма част от консумативите са на стойност хиляди левове.

Според пациентите и лекарите методиката е създадена по начин, по който се нарушават правата на пациентите, като се ограничава достъпът им до здравеопазване и правото им на избор като ги задължава да ползват най-евтиния и неподходящ за тях имплант. „Ако даден пациент не разполага със средства и договореното медицинско изделие не може да бъде вложено в него по медицински причини, пациентът няма възможност да се възползва дори частично от заплащане от НЗОК“, пише в писмото.

Според специалисти методиката е незаконосъобразна, защото ограничава конкуренцията при избора на изпълнител за доставка на даден вид имплант, заплащан от НЗОК, във всички здравни заведения и аптеки в България. По този начин се създават условия за монополизиране на този пазар от едно или няколко дружества, което противоречи на Закона за защита на конкуренцията, Закона за обществените поръчки, Договора за създаване на ЕО и Регламент (ЕО) № 1/2003 и др.

Лекарите и пациентите са обезпокоени и от множество неясноти по отношение на процедурата, по която НЗОК ще плаща на болниците за изделията, а те от своя страна ще ги купуват с обществени поръчки. Според специалисти както и с търговете на болниците за лекарства, ще се стигне до ситуация НЗОК да е договорила с производителите едни цени, по които да плаща на лечебните заведения, а болниците да получат от дистрибуторите при провеждането на търговете – други.

В писмото се предлага на пациентите да се даде възможност да доплащат само разликата до по-скъпия консуматив на касата на съответната болница.

Писмото е изпратено до премиера Бойко Борисов, председателя на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова, министъра на здравеопазването Десислава Атанасова и управителя на НЗОК Пламен Цеков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още