fallback

И Комисията за защита на потребителите подхваща ЕРП-тата

КЗП ще заведе колективни искове срещу дружествата, ако не променят общите условия в договорите си с потребителите

17:31 | 14.02.13 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще заведе колективни искове към електроразпределителните дружества, ако в срок от 30 дни те не променят някои клаузи в договорите си. Това заяви председателят на комисията Веселин Златев, цитиран от Агенция „Фокус“. Той коментира, че в общите условия на договорите на дружествата с потребителите има нищожни и неравностойни клаузи.

По-рано днес министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев съобщи, че Агенцията за държавна финансова инспекция ще извърши проверка на приватизационните договори и ценообразуването на дружествата. 

От началото на годината жалбите срещу електроразпределителните дружества са повече от 90. Те са били препратени към Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), но оттам отговор до този момент не е получаван.

Основните оплаквания на потребителите са свързани именно с общите условия в договорите. От комисията обясняват, че при предишната проверка на общите условия на договорите на електроразпределителните дружества са били открити множество неравностойни за потребителите клаузи. След масовите протести срещу високите сметки е бил направен нов преглед, който е показал не само, че тези клаузи не са премахнати, а има още две нови неравноправни точки.

Едната касае срока за обжалване на сметките, който е едномесечен, допълни още Златев. Неправомерна клауза е и 180-дневният срок за изчисляването на количеството изразходвана електроенергия за периода от датата на монтажа на самия електромер до датата на констатирането на грешката при измерването, посочи председателят на КЗП.

Златев коментира още, че комисията няма правомощията да извършва проверки и да контролира цената на електричеството, нито пък да налага на енергийния регулатор свои виждания или да променя неравностойни клаузи в договорите с ЕРП-тата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:28 | 08.09.22 г.
fallback