IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата проверява ДКЕВР заради сигналите за високи сметки за ток

Ще бъде изискана цялата информация за работата на регулатора във връзка с контрола върху ЕРП-тата при формирането на цената на тока

14:19 | 13.02.13 г. 2
Прокуратурата проверява ДКЕВР заради сигналите за високи сметки за ток

Прокуратурата започва проверка на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) заради начина на формиране на цената. Това се съобщава на сайта на прокуратурата във връзка с нарастващото гражданско недоволство от високите сметки.

В хода на проверката прокуратурата ще изиска цялата информация за действията на ДКЕВР и за начина, по който е осъществен контрол на електроразпределителните и топлофикационните дружества при формирането на цената, отчитането и заплащането на потребената енергия.

Проверката ще обхване и дейността на приватизационното ведомство, което е отговаряло за осъществяването на надзора при изпълнение на приватизационните договори от електроразпределителните дружества.

На този етап все още не е ясно дали проверката започва след самосезиране от публикации в медиите или е по сигнал.

Заради недоволството на гражданите днес министърът на енергетиката Делян Добрев беше извикан от депутатите в парламента. Пред тях призна, че контролът над ДКЕВР не е ефективен.

Днес беше избран нов шеф на енергийния регулатор.

Проверките

Междувременно стана ясно, че от трите проверени електромера, които вчера бяха демонтирани в присъствието на енергийния министър Делян Добрев заради постъпили жалби от граждани, само един е показал отклонение и то в рамките на един процент.

Според експерти от Българския институт по метрология (БИМ) и Държавната агенция по метрологичен и технически надзор, то е в рамките на допустимото според действащата наредба, но електромерът ще бъде сменен. Отклонението е в „плюс“, но е незначително, уточниха те.


Димка Иванова, изпълняващ длъжността директор на БИМ, съобщи, че за 2012 година има подадени заявки за около 6700 експертизи на електромери. През 2011 г. експертизите са били около 8000.

Едва при около пет процента от експертизите, които институтът извършва по подадени заявки от клиенти на енергодружествата, се отчитат отклонения в измерването. Институтът извършва служебни експертизи по заявка на електроразпределителните дружества при съмнения, че електромерите не измерват точно или че по тях е извършена манипулация, както и експертизи по заявки на клиенти на енергодружествата. Заявките от граждани също биват подавани от електроразпределителните дружества.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
ABBA
преди 11 години
Има твърдения в нета, че новите електромери отчитат двойно. Или могат да се манипулират по мрежата - технически това е напълно възможно!!Никой до сега не го е опровергал това с измерване!?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Jay Gould
преди 11 години
Време беше, за нещо което още в 2009 г. трябваше да се направи! Семерджиев и останалите членове на комисията са за кауша от години. Кой ще инвестира в страна с най-скъпия ток в света? EVN иска 17 лв. за киловатчас във фактура! Днес кметът на Община Нова Загора Николай Грозев показа фактури за ток на местното поделение на енергоразпределително дружество EVN. В тях всеки може да види как се формира цената на електроенергията и как за 1 kWh се заплаща по 16,40 лв. http://***.blitz.bg/news/article/182087
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още